Júniusi hírlevél

Jogsegélyszolgálat  
Egyesületünk jogsegélyszolgálatot indított. Minden hónap utolsó szerdáján, 14-16 óra között, hívható dr. Molnár Ágnes a (06 1) 301 9067 vagy a (06 20) 569 1479-es számokon, időpont egyeztetés, illetve rövid tájékoztatás ügyében. Ugyancsak minden hó utolsó szerdáján, 16-18 óra között, jogi tanácsadás, ügyfélfogadás az egyesület székhelyén: 1066 Budapest, Jókai utca 2-4. II. em. 8. 

 


 

Esőember előfizetési díja  
2006-ra folyóiratunk előfizetési díja 1700 Ft/év. Kérjük előfizetőinket, hogy a márciusi számmal együtt kiküldött csekken a díjat mielőbb befizetni szíveskedjenek. A befizetési határidő 2006. április 30. volt. Az eddigi átutalásokat köszönjük. 

 


Egyesületi tagdíj  
2006-ra az egyéni tagoknak a közgyűlésünk által meghatározott tagdíja 2700 Ft/év volt, az összeg tartalmazza az Esőember előfizetési díját is, lapzártánkig 122 tagunk még nem fizetett. Ez 329 400 forintos hiányt jelent költségvetésünkben. Kérjük az elmaradások pótlását! 

 


Erős képviselet a FESZT-ben  
A Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa (FESZT), melynek egyesületünk is tagja, május 22-én megtartotta soros küldöttközgyűlését a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Tanácskozó termében. Elfogadták a FESZT 2005. évi közhasznúsági jelentését és megválasztották a vezető testületek tisztségviselőit. Egyesületünk tíz fő küldöttet delegált a küldöttközgyűlésre, és alelnökünket, dr. Szilágyiné dr. Erdős Erikát javasolta a FESZT elnökségébe. Javaslatunkat a küldöttek elfogadták, és Erikát titkos szavazással a FESZT vezető testületébe választották. A vezetőség tagjai között tudhatjuk Schenk Lászlónét, tagszervezetünk, a tatai Esőemberekért Egyesület vezetőjét is. Az új testület elnöke ismét dr. Hegedűs Lajos (MEOSZ) lett. A felügyelő bizottságba a MEOSZ javaslatára egyesületünk alelnöke, Kovács Marianna került. 

 


Zalabai Gábor-díj  
A fővárosi közgyűlés a korábbi Budapestiek Esélyegyenlőségéért díj nevét a 2006-ban elhunyt Zalabai Gábor, volt fogyatékosügyi referens tiszteletére: Zalabai Gábor – Budapestiek Esélyegyenlőségéért díjra változtatta.

 

 


Könyvek, autistákkal foglalkozóknak  
A szociális és pedagógiai területen dolgozóknak nyújt segítséget Erdélyi Andrea: Nézd a kezem! című könyve. A Nemzeti Tankönyvkiadónál CD-n is megjelent kiadvány alcíméből is következik: az egyszerű gesztusjelek gyűjteménye a nem beszélő emberekkel való kommunikációhoz nyújt segítséget. Érdeklődni lehet az ELTE BGGYF Karán dr. Erdélyi Andreánál: 1097 Budapest, Ecseri út 3. E-mail: ertak@barczi.elte.hu

 


Felajánlás  
Az OTP budapesti igazgatóságától 2005-ben adományként kapott, az egyesületünk számítógépes hálózatába már nem illeszthető gépet felajánljuk elsősorban autista gyermeknek, aki számítógéppel még nem, vagy az alább felsorolt konfigurációknál gyengébb géppel rendelkezik: PII Celeron 333 MMX 64 MB RAM 40 GB HDD Creative 36xCD ROM. A gépben S3 1MB videokártya van. Windows XP szoftver telepítve. Memóriabővítés csak használt alkatrészekkel lehetséges (esetleg számítógépbontóból). A gépek odaítélése rászorultság alapján, az igénybejelentés sorrendjében történik. Az írásban történő visszajelzéseket legkésőbb július 30-ig várjuk az egyesület címén: 1066 Budapest, Jókai utca 2-4. 

 


Laminálógép kölcsönzése  
A Fogyatékos Gyermekekért Közalapítvány pályázata segítségével, egyesületünk három db laminálógépet vásárolt, amelynek segítségével a napirendi és kommunikációs kártyák fóliázása elvégezhető. A gépek előzetes egyeztetés után az egyesület budapesti, Jókai utcai irodájában használhatók. Telefon: (06 1) 301 9067. Hívható de. 9 és 13 óra között, munkanapokon. 

 


Felvételek autista csoportba  
Budapesten, az Éltes Mátyás Újpesti Speciális Általános Iskola autista csoportjába három autista gyermek számára van hely. Jelentkezni lehet az iskola (05 1) 369 3384-es telefonszámán, vagy levélben a 1041 Budapest, Venetiáner u. 26. címen. Az iskola integrált elhelyezést is tud biztosítani. 

 


A Flóra Alapítvány felvételt hirdet október 1-jétől az általa működtetett Fiatalok foglalkoztató csoportjába egy fő részére. A fejlesztő foglalkozások, tanévenként szeptembertől június végéig, heti egy alkalommal (hétfőnként), napi nyolc órában zajlanak, a VIII. Mária u. 20-ban. A terápiát kiegészíti – de annak nem kötelező része – a téli és a nyári tábor. A már működő csoport tagjainak életkorát figyelembe véve 15-25 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk. Érdeklődés esetén várjuk telefonos bejelentkezésüket, amelyet személyes találkozó követ alapítványunk két szakembere és a fiatal, valamint hozzátartozója részvételével. Információ, telefonos egyeztetés: Ádám Évamb. szakmai vezető, (06 70) 544 1320. 

 


Szorgos Kezek Háza Vácott  
A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány új intézménye Vác városában ez év február 1-jén kezdte meg működését. A Szorgos Kezek Háza értelmükben akadályozott, mozgásukban korlátozott, illetve halmozottan sérült, 18 éven felüli, családban élő személyek nappali ellátását, fizikai, mentális, életviteli segítését biztosítja. A napi térítési díj 1000 Ft, amely tartalmazza a háromszori étkezést. A szükség esetén a szállítás a ház saját, kilencszemélyes kisbuszával megoldható. A jelentkezőket Vácról és Vác környékéről várják. Cím: 2600 Vác, Mentős köz 1. (Baptista Imaház) Tel.: Csábi Lászlóné (06 20) 886 3028; vagy Deák Ildikó (06 20) 204 0236. E-mail: csabi.m@freemail.hu. 

 


Üdülési lehetőség  
A Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének Pihenőháza Zalaegerszegtől nyolc km-re, hazánk legnagyobb aquaparkja és a termálfürdője mellett, a tóparton helyezkedik el. Bekerített területen tízszemélyes akadálymentes, teljesen felszerelt teraszos faházak, iskolai csoportok fogadására is alkalmasak. Van hely sportolásra, horgászásra, sátorozásra. Turnusok: egyhetes, valamint kéthetes, szombattól-szombatig. Részvételi díj: felnőtteknek 1600 Ft/fő/nap, gyermekeknek 1000 Ft/fő/nap. Sátorhely bérlése 500 Ft/nap. Helyfoglalás hétfőtől csütörtökig de. 10 órától du. 4 óráig, pénteken de. 10-től du. 2-ig a (06 92) 598 890-es telefonszámon. Fax: (06 92) 598 889. Postacím: 8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 5. 

 


Kanadában is nő az autisták száma  
A The Autism Society of Canada ez év áprilisában megjelent közleménye szerint az elmúlt hat évben 150%-kal emelkedett Kanadában az autizmussal diagnosztizált gyermekek száma, ami azt jelenti, hogy minden 200 gyermek közül egy autizmussal érintett. Tudományos kutatások bizonyítják a hasonlóságot az autisták és az alzheimer ill. parkinson kórban szenvedő betegek agya között. Ennek alapján érvelnek az érdekvédők annak érdekében, hogy legyen egységes, autizmus-specifikus ellátás Kanadában. (Forrás: Brian Rimpilainen, 335 Clements Dr., Fredericton, NB. E3A 7J1. Tel.: (506) 474 1831. E-mail: brimpilainen1201@rogers.com

További információk: Facing Autism in New Brunswick – Autism News and Opinion

A hírlevelet szerkesztette:  
Kocsis Alajos