Jogi elsősegélyláda

Szokatlan, ám nagyon hasznos kiadványt adott ki az Autisták Országos Szövetsége Hogyan csináld – Jogsegély elsőkézből címmel. Szokatlan azért, mert nem azokat a jogszabályokat sorolja fel tételesen, amelyek ma már a törvény erejével biztosítják az autista gyerekek, felnőttek társadalmi egyenlőségét, óvodában, iskolában, munkahelyen stb., hanem az életből vett példákon, esetleírásokon keresztül mutatja meg, milyen jogi lépéseket tehet a szülő, ha gyermekét jogsérelem, hátrány érte.

A könyv a jogi utakat mutatja meg, amelyeket a szülő igénybe vehet, hogy a gyermekén esett jogsérelmet orvosolhassa. Van úgy, hogy egy-egy esetnél többféle út is járható, ezért nagyon fontos, hogy alaposan mérlegeljék, melyik út a legcélravezetőbb, és ha a szerzők ügyvéd, jogász szakember igénybevételét javasolják (ezt piros színnel jelölték), akkor valóban forduljanak szakemberhez, hogy a felesleges üresjáratoktól, az elvesztegetett időtől megkíméljék magukat.

Az angolszász országokban toolkit, azaz szerszámosláda az ilyen típusú kiadványok neve. Valóban „szerszámos láda”, hiszen nemcsak a jogi utat(akat) mutatja meg, hanem a hozzávaló „kellékeket” is: azt, hogy milyen formában lehet az igényt előterjeszteni, milyen nyomtatványok, iratok kellenek hozzá; van-e költségvonzata az eljárásnak (illeték, egyéb költségek stb.); milyen hosszú lehet az eljárás; kell-e hozzá a szülő személyes közreműködése; mi lehet az eljárás kimenete stb.

A szerzők, dr. Halmos Szilvia és dr. Jónás Tünde, több alkalommal találkoztak szülőkkel, tesztelték a könyv kéziratát, kiegészítették az ő tapasztalataikkal, javaslataikkal, így a többszörös kontroll nyomán nyerte el végleges formáját. (Képeink egy ilyen találkozón készültek.)

A könyv kapható az Autisták Országos Szövetségénél: személyesen átvehető vagy utánvéttel megrendelhető. Kiadását a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (SZMM), az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus és a Fővárosi Szociális Közalapítvány támogatta.

 

Dr. Halmos Szilvia – Dr. Jónás tünde Hogyan csináld? – Jogsegély elsőkézből; Autisták Országos Szövetsége, 2010, Bp.