Ismerem a jogaim! AOSZ-program a fővárosban

Az AOSZ nemrégiben sikerrel indult a Fővárosi Szociális Közalapítvány által a Norvég Alap finanszírozásában kiírt pályázaton.

A nyertes program címe „Ismerem a jogaim!”. Célja pedig, hogy mind a fővárosban élő, autista gyermeket nevelő szülőknek, mind maguknak az autista embereknek segítséget és tanácsot adjon a sokszor bonyolult és átláthatatlan jogszabályrendszer használatához. A projektben az AOSZ együttműködő partnere lesz a Korai Fejlesztő Központ, az AURA Egyesület, az Autizmus Alapítvány és a Vadaskert Alapítvány is.

 

A közel hárommillió forintból megvalósuló program a következő elemeket tartalmazza:

 

–  Szülősegítő diszpécserszolgálat: folyamatosan elérhető telefonon információs szolgálat munkanapokon.

– Jogsegélyszolgálat: dr. Molnár Ágnes ügyvéd, aki évek óta segít az AOSZ-hoz forduló családoknak, a projekt ideje alatt is vezeti a jogsegélyszolgálatot. Az eddigieknek megfelelően szolgáltatásunk: jogi tanácsadás, segítségnyújtás, beadványírás, személyes konzultáció, egyéni esetkezelés. Szükség, alkalmas ügy – és vállalkozó szülő – esetén nem habozunk majd bírósági úton képviselni a családok érdekét.

–  Jogtudatosító szülői kiadványt adunk ki „Iránytű jogainkhoz” (munkacím) címen.  A kiadvány elsősorban a felnőttkorú autista személyt ellátó családoknak kíván majd segítséget nyújtani az ellátó intézmények címlistáival, szociális- és foglalkoztatási szolgáltatások leírásával, terápiás lehetőségek ismertetésével.

–  Jogtudatosító kiadványt készítünk az autista embereknek is „Ismerem a jogaim” (munkacím) címmel, könnyen érthető nyelven.  Az egyszerűen megfogalmazott, gyakorlatias, vizuális támogatással ellátott kiadvány remélhetőleg jól használható lesz iskolai vagy felnőtt csoportokban is, de akár otthon is forgatható. Cél, hogy maguk az autista emberek is megismerjék alapvető jogaikat, az őket érintő joganyag alapjait.

–  Jogtudatosító szülői klubokat tartunk öt budapesti helyszínen. Az előadásokon segítünk megadni azt a gyakorlati segítséget, ami hasznos lehet a jogszabályok, a családokat védő/segítő törvények és rendeletek mindennapi alkalmazásakor.  Együttműködő szervezeteink várhatóan az Autizmus Alapítvány, a Vadaskert Alapítvány, a Korai Fejlesztő Központ, az AURA Egyesület valamint egy később megjelölendő oktatási intézmény.

–  Jogtudatosító önérvényesítő klubon keresztül mintegy 14-20 budapesti autista fiatal válik jogtudatos önérvényesítővé. A klubokat az AURA Egyesület már működő Asperger klubjával együttműködve valósítjuk meg.

–  Végül jogi eszköztárat készítünk szakértő jogász bevonásával. Az eszköztár tartalmaz majd mindenféle olyan segítséget, amelyre szüksége lehet annak a szülőnek vagy érdekvédőnek, aki „nem hagyja magát”, és alkalmazni szeretné a számára biztosított jogokat. Az eszköztár (eredeti modelljében és nevén: tool-kit – ejtsd túlkit) tulajdonképpen olyan, interneten szabadon elérhető anyagok összességét jelenti, amelyek segítségével bárki könnyedén tudja használni a jog alapvető eszközeit. Ezek lehetnek pl. (a lista még nem teljes):

–  levélsablonok, amelyeket hivatalokhoz, önkormányzatokhoz, közigazgatási szervekhez kell/lehet megírni, de megírásuk sok embernek nehézséget okoz; levélminták, amelyek a tetszőleges tartalommal kitöltve elküldhetők: pl. közérdekű adatkérő levelek stb.;

–  szerződéssablonok,

–  jogszabályok tartalmi kivonata, magyarázattal,

–  bizonyos tipikusan problémás esetekben (ellátási panasz, fellebbezés stb.) követhető jogi utak (eljárások) és magyarázatuk, következményeik leírása.

 

 

 

Petri Gábor