Húzzunk sorszámot – a jövő évi költségvetésről

Az utolsó pillanatban a kormány döntése előtt az Országos Fogyatékosügyi Tanács tagjai is megismerhették a jövő évi költségvetést. A tanács szeptember 8-i ülésén a szociális minisztérium tisztviselőitől megtudták a költségvetés azon számait, amelyek alapvetően befolyásolják a családok és az autista emberekért dolgozó szervezetek életét 2010-ben. Sok rossz hírt kaptunk, a legtöbb költségvetési forrás jelentősen csökken.

 

Az ismertetett tervek szerint az új évben szinte mindenkinek kevesebb pénzt jut: kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a lakóotthonok, a nappali intézmények, az iskolák és a korai fejlesztők is. A lakóotthoni normatíva[1] 77 ezer forinttal csökken: 710 ezer Ft lesz, e szerint lakóotthononként évi egymillióval kevesebb jut a fenntartásra. A fogyatékosok nappali intézményeiben közel 50 ezer forintos a normatíva csökkenése: 2010-ben 405 ezer forint. De kevesebb pénz jut az oktatásra is: a tervezet szerint a gyógypedagógiai fejlesztés normatívája 15 ezerrel, a korai fejlesztésé 9 ezerrel, a fejlesztő felkészítésé pedig 17 ezer forinttal csökken gyermekenként. 

 

Mi fog történni? Az önkormányzati fenntartású iskolák már eddig is nagyon kevés pénzből gazdálkodtak, de ők még csak-csak megélnek valahogy, hiszen tankötelezettség van. Nem fognak iskolákat bezárni,  „legfeljebb” az ellátás színvonala csökken (iskola-összevonások, nagyobb létszámú osztályok stb.). A felnőttkorúakat ellátó szervezetek közül azonban több akár be is zárhatja a kaput, azaz megszűnteti a szolgáltatást.

 

Az Országos Autizmus Kutatás arról tanúskodik, hogy a családok autista gyermeküket – bár ott is akad kivétel szép számmal – főleg csak a tanköteles korban tudják intézményi (iskolai) ellátáshoz juttatni. A 6 éves kor alatti gyerekek és a 18 év fölötti felnőtt autisták sokkal nehezebben és ritkábban jutnak intézményi ellátáshoz. A kormány által szeptember 9-én elfogadott tervezet alapján látható, hogy az elvonások a felnőtt ellátásokat sokkal súlyosabban sújtják, amivel még nehezebb helyzetbe hozzák azokat a szervezeteket, amelyek a szűkös állami normatíva ellenére – ami a költségeknek eddig is csak kb. 40%-át fedezte – vállalkoztak az autista fiatalok nappali vagy lakóotthoni ellátására.

 

Pár hete megkerestünk egy újságírót, hogy egy olyan támogatás igénylését fagyasztotta be a kormány augusztus 26-án, ami létfontosságú az autista felnőttek foglalkoztatásához. A befagyasztásról nem egyeztettek az érdekvédelmi szervezetekkel, arról jóformán csak a sajtóból értesültünk. Baráti újságírónk, aki már többször segítette autizmussal kapcsolatos hír megjelentetését az országos sajtóban, szomorúan csak annyit válaszolt: „Húzzatok sorszámot!” Túl sok a megszorítás, az elvonások a társadalom minden rétegét sújtják,

mindegyikről írni szinte lehetetlen, az újság szerkesztői rangsorolnak: egy újabb, a közvélemény által amúgy nehezen érthető támogatás befagyasztásáról szóló írásnak már nincs is hírértéke.

A helyzet tehát rosszabb, mint valaha, de az AOSZ természetesen tiltakozni fog, amihez más fogyatékosügyi szervezetek támogatását is kérni fogja. A parlamentben képviselők útján és a sajtóban is támadni fogjuk az autista emberek helyzetét rontó költségvetési részeket.

Az AOSZ feladata (is), hogy próbálja megakadályozni vagy enyhíteni a fogyatékos embereket, szervezeteket sújtó tervezett megszorításokat, eszközünk azonban kevés. Talán maga az AOSZ is kevesebb pénzből gazdálkodik majd.

Egy dolog azonban biztos: ameddig dolgozunk, mindent megteszünk azért, hogy a jövő évi költségvetés ne az autista embereken akarja megspórolni sok év rossz gazdálkodását. Megpróbáljuk megvédeni a szervezeteket és a családokat, ezért kérjük, ha tiltakozó felhívást, nyílt levelet küldünk ki, írják alá, terjesszék, álljanak mellénk. Ha sok tízezren „húzunk sorszámot”, talán komolyan vesznek minket.

 

– pg –

 

[1] 2009. szeptember 10-én készült az írás, szóbeli tájékoztatás alapján. A költségvetés tervezete a www.mkogy.hu oldalon az Irományok pontban folyamatosan követhető.