Hírképek

Kiállítás az Ehrlinben 
Keresztes Annának rendezett kiállítás az Ehrlin Klub Galéria (Bp. Ráday u. 49.) Anna 1985-bem született, 2001. óta a Baltazár Színház tagja. Fazakas Csaba festőművész foglalkozik vele. A kiállítás Haraszty István (Édeske) szobrász-, festőművész megnyitotta meg. 

Sansz Elysées Fesztivál

A Törökfürdő Alapítvány Együtt az egyenlőségért: Sansz Elysées Fesztivál címmel rendezett június 7-én integrált ismerkedést, közös szórakozást a fogyatékossággal élő emberekkel a budapesti Madách téren. Az ötlet jó volt, a megvalósítás kevésbe. És nem azért, mert esett az eső. Hanem mert két színpadon folytak az események, és a járókelőknek fogalmuk sem volt arról, hogy a nagyszínpadon kívül, hátul a Rumbach Sebestyén utcai kisszínpadon is zajlanak az események. Így aztán akik ott léptek színpadra magányosan, maguknak mondták, mutatták azt, amit a többségnek szántak, mint például a roma fiatalok, akik a tanulásról, az integrációról beszélgettek egymás között, vagy az autistákat képviselő Csillagcsoport. Pedig a résztvevők nemcsak Pestről érkeztek, hanem például Vámosújfaluról, a Búzavirág Alapítvány tagjai vagy Szekszárdról, a kerekes székes pincért is foglalkoztató Ízlelő étterem dolgozói, akik helyben készített ételekkel várták a vendégeket. Nagy utat tettek meg azért, hogy megmutassák, mire is képesek a fogyatékos emberek. Kár, hogy nem volt kinek.


Az Ability park új helyen

Nagy Géza hat évvel ezelőtt alapította az Ability Parkot. A cél az volt, és ma is az, hogy az épeket megismertesse a fogyatékos emberek életével. Az új hely, amelyet tíz évre bérelnek, Budapesten, a VI. kerületi Dessewffy utca 18-20. alatt található. A 900 négyzetméteren kényelmesen elfér minden. Van itt parkoló, kakaóbár, posta, játszószoba, különféle társasjátékok; a látogatók beszélgethetnek Zozóval augmentatív kommunikációval; megtudhatják, mi az autizmus; részesei lehetnek egy nyomozásnak, amelynek nagy része sötétben zajlik; beülhetnek a kerekes székbe, megismerve, hogy milyen nehéz az emelkedőn fölfelé tekerni stb. A látogatóknak segítő személyzet tagjai szintén fogyatékos emberek. Ottlétemkor Anna segített a látogatóknak megismerni az autizmusspektrum-zavarral élők életét.


Képzőművész tábor Gödön 

A Lámpás ’92 Alapítvány június végén ismét megrendezte egyhetes képzőművészeti táborát Gödön, ahová az ország különböző pontján lévő lakóotthonokból érkeztek az alkotók. A két művésztanár: Pető Barna (festészet) és Méhes Károly (landart) a régi alkotótáborosoknak nem volt ismeretlen. Az idei tábor témája a fény volt. A Duna partján közös munkával készült el a napóra, aztán a táborban a fénnyel kapcsolatos különféle egyedi festmények. Ott volt Orsós György is, aki a hírtévés Fehér Zsuzsa jóvoltából országos ismertségre tett szert. A Gyurika című, sok díjat nyert filmet újabb is követte: aGyurika Párizsban című, amit a tábor nyílt napja alkalmával a vendégek is megnézhettek Orsós György, Gyurika kommentálásával.