Hírek

Továbbra is épülnek a nagy intézetek?
A Társaság a Szabadságjogokért jogvédői szerint az elmúlt két évben összesen több mint 364 millió forint uniós forrást, a hazai forrásokkal együtt több mint fél millárd forintot költött a kormány és legtöbbször a megyei önkormányzatok nagy létszámú bentlakásos intézetek felújítására. Habár 1998 óta törvény van arról, hogy a nagy létszámú bentlakásos intézeteket föl kell számolni, mégis, 2008 és 2010 ősze között, tíz intézet esetében derült fény eddig arra, hogy az önkormányzatok a kitagolás elkezdése helyett a meglévő nagy intézményüket újították fel. Ezekről a Parlamentben is interpellálta Réthelyi Miklós szociális minisztert a Lehet Más a Politika képviselője, Szabó Tímea. A kormányzatnak a helyzet megoldására 2010. végéig kell elkészítenie egy ún. „kitagolási tervet”.

 

Konferencia a választójogról

Fogyatékosság és politikai jogok Magyarországon címmel rendezett konferenciát a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) október végén. Arról a régóta óhajtott kívánalomról beszéltek szakemberek és tapasztalati szakértők (érintettek), hogy a gondokság alá helyezett emberek is szavazhassanak, részt vehessenek a politikai életben. Azzal, hogy a gondokság alá helyezett személyeknek nincs választó joga, a magyar állam két, általa elismert egyezményt sért meg:  az Emberi Jogok Európai Egyezményét, az ENSZ fogyatékosságügyi egyezményét is. A konferencián ismertettek olyan jó gyakorlatokat is, amelyek (más országokban) megkönnyítik a fogyatékossággal élő emberek politikai életben való részvételét, és választójoguk gyakorlását.

 

Fogyatékosságbarát munkahely

Kilenc szervezet kapta meg idén a Fogyatékosságbarát munkahely elismerő címet. A pályázati feltételeket a Salva Vita alapítvány dolgozta ki. A díjat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója közösen adta a pályázati feltételeket sikeresen teljesítő munkáltatóknak. A következő cégek kapták az elismerést: Auchan Magyarország Kft., BauMax Magyarország Kereskedelmi Zrt.,Esélyt a hátrányos helyzetű embereknek Alapítvány, Hotel Panda Kft., Johnson Controls Mezőlak Kft., Macher Gépészeti és Elektronikai Kft., Spar Magyarország Kft., Szegedi SZEFO Fonalfeldolgozó Zrt., Szerencsejáték Zrt. Szrt-Service.

 

Frissítés az adatbázisban

Hamarosan megújul a Nonprofit.hu civil információs oldal. A szerkesztőség arra kéri a civil szervezeteket, hogy minél előbb lépjenek be a Nonprofit Önarckép adatbázisába. Frissítsék, illetve pótolják a hiányzó adatokat (pl. e-mail cím), mert csak ezek alapján tudják megtalálni a szervezetet a lehetséges támogatók, önkéntesek. Ha a Nonprofit Önarcképben frissítik az adatokat, akkor azok automatikusan frissülnek a www.adhat.hu adatbázisában, valamint a www.nonprofit.hu/szovet oldalon is! Mindehhez belépő kódot kell kérni a contact@niok.hu e-mail címen!

 

Civilkomp konferencia új időpontban

2011. január 12–13. között rendezik meg az „Új irányok a civil kommunikációban”című konferenciát. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a HumanDialog Kft. támogatásával a konferencia jelképes részvételi díjjal kerül megrendezésre. A program és a helyszín változatlan. Aki hatékonyabb kommunikációval akar helytállni a civilek reklámversenyében, azt várják a rendezvényen. Bővebb információ a www.civilkomp.hu honlapon.

 

(Forrás: http://www.nonprofit.hu/)