Hírek

Adományok gazdára várva 
Újabb adományokat töltöttek fel az adományozók az Adhat portálra. Egyre több bútor, ruhanemű, és irodatechnikai eszköz pályázható meg, de felajánlás érkezett szervezetfejlesztési terv összeállítására is. Keresgéljenek az adományok között és pályázzanak rájuk! Az adományok listája itt találhatóhttp://www.adhat.hu/adomany; http://www.nonprofit.hu/

 


A láz segít? 
Amerikai kutatók vizsgálata szerint a láz átmenetileg javít az autisták állapotán. Úgy tűnik, a láz helyreállítja az autisták agyi idegsejtjei közötti megszakadt kapcsolatot, lázas állapotban a gyermek képes interakcióra és társas kapcsolatokra. A vizsgálatban 30 autista gyerek vett részt (2-18 évesek), és legalább 37,6 fokos lázzal, illetve az után figyelték meg őket. A lázas gyerekek több mint 80 százalékánál tapasztaltak javulást a viselkedésben, 30 százalékuknál ez a változás egészen feltűnő volt (szemkontaktus javulás, több beszéd stb.). A vizsgálat vezetője dr. Andrew Zimmerman volt. (Forrás: www.informed.hu)

 


Gluténbontó enzim 
Holland kutatók előállítottak egy gluténbontó enzimet, az erről szóló tudósítás a Gut januári számában jelent meg. Az enzimet az Apergillus niger nevű gombafaj állítja elő. Ha a klinikai vizsgálatok is igazolják a kutatókat, akkor nincs szükség többé a gluténérzékenyek költséges és szigorú diétájára. Az Aspergillus niger prolil-endoproteazát (AN-PEP) tesztelték egy laboratóriumi modellen: a fehérkenyérhez adott enzim 90 percen belül teljes egészében lebontotta a glutént, a gyomorban lévő feltételek mellett. Az enzim előállításához használt gombát az élelmiszeripar nagy mennyiségben termeli, előállítása tehát megoldott. (Forrás:www.hazipatika.com)

 


Zseni aspergeresek? 
Az angol Michael Fitzgerald szerint az autizmusspektrum-zavar, ezen belül az Asperger szindróma jellemző több nagy gondolkodóra. Szerinte Isaac Newton, Einstein, George Orwell, H. G. Wells és de Gaulle, valamint Mozart, Beethoven, Andersen és Kant is Asperger-szindrómás volt, legalábbis az utólagos diagnózis szerint. Fitzgerald úgy véli, a kreativitás, a képességek és az autizmusspektrum zavara között kapcsolat van. (Forrás: www.hazipatika.com)