Hirek

ENSZ egyezmény aláírva 
A 2006 decemberében elfogadott ENSZ egyezményhez, mely a fogyatékos emberek jogairól szól, 2007. áprilisában a magyar állam is csatlakozott. Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára írta alá a dokumentumot a kormány nevében az ENSZ székházában, New Yorkban. A dokumentumhoz csatolt fakultatív jegyzőkönyvet is aláírta, mely lehetővé teszi, hogy egyénileg is panaszt lehessen emelni egy független és pártatlan szakértőkből álló nemzetközi testület előtt valamely diszkriminatív intézkedés ellen, ha már a hazai jogorvoslati lehetőségek eredménytelenek voltak. Csizmár Gábor szerint az egyezmény várhatóan a nyár folyamán hatályba léphet, ám előzőleg még a parlamentnek jóvá kell hagynia.

 


Tiltakoznak az érintettek 
A gyógyászati segédeszközök támogatásának átalakításával, pontosabban azzal, hogy a tavalyi évhez képest 13 milliárd forinttal kevesebbet költhet erre az OEP, mindenki rosszabbul járt. Legrosszabbul a hallókészülékre szorulók, a vizelettartási zavaroktól szenvedők, a sztómás és más, kötszert használó betegek jártak. Nemcsak a felírható mennyiség csökkent, hanem a minőség is. Az érdekképviseleti egyesületek, szervezetek azonnal tiltakoztak. A Kossuth rádió nyilvánossága előtt az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára, Baraczka Mariann azt ígérte, legkésőbb július elsejéig javulni fog ezeknek a betegeknek a helyzete. 

 


Az ITKR diszkriminál 
A CÉHálózat újra föllépett az Irányított területi kiegyenlítési rendszer (ITKR) bevezetéséből fakadó diszkriminatív intézkedésekkel szemben. Február végén és március elején is több jelzés érkezett a CÉHálózat titkárságához a tagszervezetektől és más fenntartóktól, miszerint nem kapták meg a befogadást az ITKR-be, annak ellenére, hogy a működési engedélyük már megvolt. A CÉHálózat összeállított egy érdekvédelmi anyagot, amelyben jogi és szakmai megfontolásokkal támasztotta alá az intézkedések jogsértő voltát. Az anyagot eljuttatták Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszternek, dr. Szilvásy Györgynek és a különböző illetékes ügyosztályoknak. (Forrás: Kézenfogva)

 


Integrált kiállítás a Szépművészetiben 
A spanyol hódítás előtti Perut mutatja be a Szépművészeti Múzeum az �és akkor megérkeztek az inkák című kiállítása. A kiállításba integrált tapintható tárlat és a több érzékszervre ható installációs technikák, a fogyatékkal élőknek is befogadhatóvá teszik a kiállítást. A magyar közönség előtt eddig nagyrészt ismeretlen világot mutatja be a több mint háromszáz kiállítási tárgy (aranyból, ezüstből készült ötvösmunkák, kerámiák, textilek). September 9-ig látható ez a legátfogóbb tárlat, amelyet ebben a témában Magyarországon valaha rendeztek. A múzeum akadálymentes, valamint a fogyatékos embereknek ingyenesen látogatható. (Forrás: www.szepmuveszeti.hu)