Hallásterápia, eredményekkel

A nemzetközileg elismert terápiák közül a hallásterápia (angol rövidítéssel AIT1) egyike azoknak, amelyet az utóbbi években a világ fejlett országaiban mindenütt bevezettek, és amelyik több ezer esettanulmány alapján eredményesen alkalmazható az autisták, valamint a tanulási zavarokkal küzdők esetében is. 

 

Dr. G. Berard szerint az emberi viselkedést nagymértékben meghatározza az adott egyén hallása, és szinte állandó párhuzam figyelhető meg a külvilág hangjainak érzékelése, és az ezzel kapcsolatos egyéni reakciók között, így a hallás minősége sok esetben meghatározó lehet a speciális magatartás, a pszichés és a tanulási problémák esetében. Berard ezt a problémát vizsgálva egy módszer kifejlesztéséig jutott. 

A világszerte elterjedt módszert már eddig is több hazai páciensnél alkalmazták, többnyire Franciaországban, kisebbrészben Svájcban és Németországban. Magyarországon jelenleg egy helyen, a budapesti Flóra Alapítványban a Bánffy terápia2alkotóelemeként jutnak autisták hallásterápiához. 

Az elmúlt években az ez irányú kutatásokról megjelent publikációk és a nyugati országokban hallásterápiában részesült gyermekek szüleinek tapasztalata arra indították az egyesületet, hogy támogatókat szerezzen a terápia itthoni megvalósításához. Hogy a program megvalósult és minden szükséges eszköz a szakemberek rendelkezésére állt, külön köszönet illeti Ébner Gyulát aki a program szervezője, motorja és lebonyolítója volt. 

Egyesületünk a Truck Hungary és a Budasensor KFT. adománya mellé pályázat útján elnyerte az Európai Unió Phare LIEN programjának támogatását3, ezzel lehetőséget kapva a hallásterápia magyarországi beindítására. A projekt a Phare-szerződésben megfogalmazott szempontokat követve zajlott, és ezeket a feladatokat teljesítve november végén be is fejeződött. A gyakorlati megvalósítással vállaltuk a nemzetközi kapcsolatok kiépítését, a hazai szakmai háttér megteremtését, bizonyos speciális műszaki berendezések beszerzését, a terápiás eszköz magyar fejlesztését, és egy terápiás ciklus kísérleti beindítását. 

A munkában részt vevők a Berard doktor által kifejlesztett terápiás módszerrel dolgoztak. A terápia érdemi részét a Berard-féle szűrő, az un. audiokinetron által megszűrt zene hallgatása alkotja. A módszer nemcsak autisták, hanem diszlexiások (olvasási gyengeség), legaszténiások (írási és olvasási gyengeség), és súlyos, ösztönös motivációhiányban szenvedők számára kínál viszonylag könnyen alkalmazható rehabilitációs eljárást, ezért a kísérleti terápiában hat autista mellett kontrollcsoportként öt tanulási zavarral küzdő gyermek is részt vett. 

A terápiát részletes állapotfelmérés előzte meg, különös tekintettel az audiológiai vizsgálatokra. A pszichiátriai, pszichológiai és gyógypedagógiai vizsgálatok a Vadaskert Kórház és Szakambulancián Dr. Gádoros Júlia főorvos osztályán zajlottak. A neurológiai és gyermekgyógyászati felméréseket Dr. Saracz Judit főorvos, az audiológiai és fül-orr-gégészeti vizsgálatokat Dr. Minor Gudrun adjunktus végezte a fővárosi Szent János Kórház Audiológiai osztályán. 

A vizsgálatok után a gyermekek tíz napon át, naponta kétszer fél óra hallástréningen vettek részt, amit kontrollvizsgálatok követtek. A szakemberek ismét felmérték a gyermekek állapotát, meghallgatták a szülők tapasztalatait és rögzítették a változásokat. 

Ekkor még nem készült el teljesen a terápiához szükséges eszköz hazai fejlesztése, így a kísérleti terápiát a Flóra Alapítványtól kölcsönkapott audiokinetronnal végeztük, amit ezúton is szeretnénk megköszönni Dr. Dr. Bánffy Eszternek és Virányi Ildikónak. A Budapesti Műszaki Egyetem Híradástechnikai tanszékén Dr. Pfiegel Péter teamje által kifejlesztett számítógépes eszköz hathatósan segíti majd a hazai szakemberek munkáját, hiszen ez nemcsak a Berard féle szűrő szimulációja, hanem más hallásterápiás műszerek előnyeit is felmutató számítógépes eszköz. 

A kísérleti terápiát követő kontrollvizsgálatok, és a szülők tapasztalatai egyes területeken jellemző pozitív változásokról számolnak be. Autistáknál az érzelmi reakciók terén, a beszédkészség fejlődésében a zaj túlérzékenység csökkenésében történt változás. A diszlexiás és legaszténiás gyerekek csoportjánál az audiogram segítségével mérhető is a különböző mértékű változás, valamint a szülők, tanítók egyértelműen pozitív változásokról számolnak be. A nemzetközi statisztikák szerint a gyermekek 80 százalékánál jelentkezik a kezelést követő időszakban észrevehető fejlődés, ami a terápiás ciklusok három-négyhavonta történő megismétlésével stabilizálható. (Ez utóbbi sajnos a kísérletben részt vett gyerekeknél pillanatnyilag nem biztosítható, ezért nem írunk bővebben az eredményekről.) 

Befejezve a kísérletet a pozitív tapasztalatok birtokában szeretnénk minél előbb elérhetővé tenni a terápiát. Erre a gyöngyösi Autista Segítő Központban (ASK) nyílna lehetőség az ott gondozott és a bejáró gyerekek részére4 (az ASK 2001. április 1-én nyílik meg). 2001. harmadik negyedévében pedig már a hallásterápiára érkező gyerekeket és szülőket is fogadni tudná az intézmény. 

Szeretnénk a hallástréninget a Budapesten és vonzáskörzetében élőknek is elérhetővé tenni. Ehhez már támogatást kaptunk a Szociális és Családügyi Minisztériumtól eszközvásárlásra a terápia további megvalósításához szükséges pénzt és a hiányzó berendezéseket pályázati úton reméljük előteremteni. 

Papp Beáta

 


Szeretnénk köszönetet mondani: 

A Budapesti Műszaki Egyetem Híradástechnikai Tanszékén dr. Papp Lászlótanszékvezetőnek a műszaki fejlesztés vezetőjének dr. Pfliegel Péternek és munkatársainak, Szakács Gábornak, Kézdi Tamásnak, Scherer Viktornak, Szabó Tamásnak

Minor Gudrunnak a Szent János Kórhz Audiológiai osztályának, Dr. Bánffy Eszternek, Dr. Sarac Juditnak, Dr. Gárdos Júliának és munkatársainak Dr. Balázs Juditnak, Dr. Baji Ildikónak, Herceg Ildikónak, László Edinának valamint Dobi Imréné Irénkének. A diszlexia team vezetőjének, Jordanidisz Ágnesnek. A szakmai munkában és a terápiában részt vevő Virányi Ildikónak, Murvai Szilviának, Tóth Anikónak

Anyagi támogatóinknak: Phare Budasensor Kft., Truck Hungary Kft.

 

 Jegyzetek:  
1AIT Auditory Integration Training: hallási integrációs gyakorlat; modulált zenét alkalmazó kezelési módja az autizmusnak; a terápia lényeges eszköze a dr. G. Berard által kifejlesztett audiokinetron készülék – Faragó Ferenc – Auti kisszótár 
2Lásd: Bánffy-módszer III. 
3Lásd: Az AÉE munkaterve 2000-re  illetve Az AÉE költségvetése 2000-re  
4A gyöngyösi hallásterápiával kapcsolatban az ASK-nál lehet érdeklődni. Tel: (1)397 1997, a budapestiről pedig Papp Beátánál: (20) 954 5707