Felmérték a majorságokat a köthálósok

Miskolcon, a Szimbiózis Alapítvány baráthegyi lakóotthonában találkoztak április végén az autista majorságok hálózata, azaz a Majorháló és a KÖTHÁLÓ tagjai, hogy pontosítsák az elképzeléseket, és végleges formát nyerjen, hogy melyik majorságnak melyik köthálós szervezet lesz a segítője, azaz „zöldítője”.

 

Az együttműködés a kölcsönösségen, a partnerségen alapul. A majorságokban, legyen szó akár a mezőgazdasági munkákról akár a lakóotthonokban, foglalkoztatókban és az ehhez kapcsolódó irodákban, számtalan alkalom kínálkozik a „zöldítésre”. A zöldítés pedig annyit jelent, hogy környezettudatosabban élünk, hogy az általunk felhasznált vegyszerek, tisztítószerek, irodai technikák beszerzése, felhasználása környezettudatos, környezetbarát módon történik. Mindennek a tudásnak a birtokában vannak a KÖTHÁLÓ, azaz Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának tagjai. Ezzel pedig időt, sok esetben pénzt is megtakarítanak a Majorháló tagjainak.

A Nemzeti Civil alapprogram támogatásával megvalósuló közös program következő lépéseként a köthálós szervezetek tanácsadói már majdnem minden majorságba elmentek felmérni a teendőket. Május végére összesen tizenegy helyszínre ellátogattak, ahol a fűtéstől, a világításon át a szigetelésig, a hulladékgazdálkodásig stb., mindenre kiterjedt a figyelmük, beleértve a mezőgazdasággal és az állattartással kapcsolatos teendőket is (például komposztálás). A KÖTHÁLÓ egyik hangsúlyos tevékenysége a fenntartható fejlődéshez kapcsolódik, ezért a majorságokban folyó, irodai, háztartási munkákra is van javaslatuk, amelyeknél figyelembe vették a lakók mentális állapotát is.

A majorságok közül a Szimbiózis Alapítvány és a gyöngyöspatai Napsugár ’67 már a zöld szervezettel való szoros együttműködése előtt is „zöldített”. A Napsugár ’67 például már tagja a Biokontroll Hungária Kht.-nek, ami az élelmiszerek, illetve alapanyagaik, sőt, a termőföld vegyszermentességén őrködik. Termékeiket Budapesten, a Hidegkúton lévő Klebesberg Kuno Kulturkúria udvarán létesített ökopiacon árulják szombatonként.

Az együttműködésnek, mint Bohus Anitától (KÖTHÁLÓ) megtudtam, már van kézzel fogható eredménye: A mindszentpusztai otthonnak (Mit Tehetnék Érted? Alapítvány) a Reflex Környezetvédő Egyesület (Győr) magánfelajánlásként fenyő, tiszafa, és diófacsemetéket adott, és segít nekik a szalmabála tüzelésű kazán beszerzésében.

Egy szóval sok lehetőség van még a közös munkában, ezért hát időről időre olvashatnak is róla az Esőemberben.

*

A cikk itt befejeződött, de sajnos az élet továbbírta. Nem sokkal ottlétünk után özönvízszerű víz és sár borította el Miskolcot, és Baráthegyet sem kímélte. Az elsődleges kárbecslések alapján az ítéletidő hatmilliós kárt okozott az alapítványnak. Az újjáépítéshez önkénteseket várnak.

 

A Szimbiózis honlapján ez olvasható:

A tegnapi nap folyamán (2010. 05. 06.) a “miskolci özönvíz” katasztrófát idézett elő a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Farmján. Szerencsére a baráthegyi lakóotthont nem érte kár, azonban a hosszú évek alatt kialakított kertészetet, üvegházat, műhelyeket, hidat, az alapítvány által épített utat elmosta a víz és a hegyoldalról lezúduló sár. Mindez veszélyezteti a fogyatékkal élő, illetve megváltozott munkaképességű munkatársaink foglalkoztatását, megélhetőségét.

Minden segítséget szívesen fogadunk.

Bankszámla: Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet

56100048-11068240-00000000

F. Á.