Évzáró kitüntetésekkel

Ezt az évet az Európai Unió Bizottsága a Fogyatékkal élő személyek európai évének nyilvánította. Az év zárását november 28-án tartották. A három rendezvényt, melyeket a Westend City bevásárló központban tartottak, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium támogatta. 

 

A hely kiválasztása nem volt véletlen. Ide kerekes székkel is be lehet jönni, és föl lehet jutni a harmadik szinten lévő mozikba is. (A kerekes székes vendégek azt mondják, hogyha moziba jönnek, akkor a film végére megfájdul a nyakuk, ti. csak az első sor előtt tudnak megállni a székkel. Talán a következő mozik tervezésénél erre sem ártana figyelni.) 

 

Kár, hogy egyszerre párhuzamosan több rendezvény volt, legalábbis annak, akit minden helyen érdekelt valami, és az időpontok egybeestek. Jó lett volna megnézni a különböző előadásokat a Westendben vagy a Millenáris Parkban is. Az egyik rendezvényt a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NSZCSI) rendezte, a másik kettőt az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ). Az NSZCSI rendezvényén a kutatás, a tudomány szerepelt délelőtt tíztől délután négyig. Izgalmas dolgokról esett szó, például arról, hogy a fogyatékosság definíciója nem egységes az EU-tagországokban, de már az országokon belül sem, ezért aztán nehéz összehasonlító vizsgálatokat végezni. A 2001-es népszámlálás fogyatékos emberekkel foglalkozó kötetének néhány fejezetét és néhány megrázó adatát ismertették a KSH szakemberei és elemezték a szociológusok.

 

Az ÉFOÉSZ rendezvényén érdekes előadások voltak, melyek a mindennapi élethez kapcsolódtak. Talán a Kapaszkodó, az ÉFOÉSZ lapja közli őket, hogy azok is tudjanak róla, akik nem voltak ott. Mert jó lenne tudni, hogyan illeszkedett be Panka, a Down-kóros kislány a gimnáziumba, miről beszélt Popper Péter Attitűdök az értelmi akadályozottsággal szemben (Hogyan viszonyulunk a témához?) című előadásában, vagy mint vélekednek az újságírók az Értelmi akadályozottsággal élő személyek és a média viszonyáról – ez volt a kerekasztal beszélgetés címe. 

 

Eközben megalakult a FESZT, amelynek előkészületeiről már többször tudósítottunk. Csatlakozni majd lehet hozzájuk. Volt még sajtótájékoztató is, ahol dr. Kökény Mihály egészségügyi miniszter két jó hírt közölt a megjelentekkel: a parkolási kártyát – mely igazodik az Európai Unióhoz és a tagországokban is elfogadják – kiterjesztik a többi rászoruló fogyatékossági ág rászorulóira (szigorú, megszabott rendje lesz a kártyához jutásnak – mondta a miniszter úr). Ez volt az egyik jó hír. A másik: még 150 millió forintot kapnak a fogyatékos szervezetek. Rossz híre is volt: a társadalmi előítéleteket még nem bontottuk le. 

 

És voltak kitüntetések. Ez tette igazán jó nappá november 28-át. Hiszen oly kevésszer vetül fény azokra, akik éveket, évtizedeket dolgoztak a fogyatékos emberekért. Sokan kaptak, de ami nekünk külön öröm, két, autistákkal foglalkozó szakember is átvehette a kitüntetést dr. Kökény Mihálytól: dr. Weiss Mária pszichiáter (Pro Caritate) és Tumann Imre gyógypedagógus (Pro Familiis). Szívből gratulálunk!