Európai Fogyatékosügyi Stratégia elfogadva

Az Európai Bizottság november 17-én kihirdette az Európai Fogyatékosügyi Stratégiáról szóló határozatát. Az EU azért dolgozott ki tíz évre szóló stratégiát, hogy a fogyatékkal élők Unió-szerte minden területen könnyebben vehessenek részt az európai társadalom életében.


Az Európai Fogyatékosügyi Stratégia révén számos program, kutatás/felmérés, nemzetközi együttműködés indulhat el, és erősebb lehet az EU Strukturális Alapjainak felhasználásakor a fogyatékos emberek érdekeinek figyelembe vétele (ami hazánkban az Új Magyarország Fejlesztési terv uniós pályázatait is jelenti). Ugyanakkor a stratégiával kapcsolatban brüsszeli jogvédő szervezetek, így az Európai Fogyatékosügyi Fórum is jelezte, hiányoznak a programok ellenőrzésével és irányításával kapcsolatos részletek: nem világos, ki és hogyan ellenőrzi majd, hogy végrehajtották-e az előírt programokat. 2011. első fél évében, a magyar EU-elnökség idején, a magyar kormány sokat tehet majd az Európai Fogyatékosügyi Stratégia megerősítéséért, a stratégiát felügyelő és irányító miniszteri bizottság létrehozásával. Ezzel kapcsolatban jogvédő szervezetek már megkeresték a magyar kormányt.


A stratégia számos területen jelöl ki feladatokat az Európai Unió számára, ám mivel a fogyatékos embereknek legfontosabb (szociális, oktatási és egészségügyi) területek a tagállamok hatáskörében vannak, ezért főleg csak olyan beavatkozásokról esik szó benne, amelyek az Unió hatáskörében vannak. Az Európai Unió területén becslések szerint 80 millió fogyatékos ember él. Az intézkedések és a stratégia itt magyarul is elolvasható.