Elindult az Eső-Ernyő

Mint arról korábbi számunkban hírt adtunk, a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével, az AOSZ vezetésével, kezdetét veszi az Eső-Ernyő hálózat kialakítása, amitől az AOSZ azt várja, hogy hatékonyabb lesz a tagok, tagszervezetek és az AOSZ közötti együttműködés. A hálózat tehát nem egy új szövetség létrehozása, mindössze a jelenlegi tagszervezeti háló korszerűsítése.

 

Az Eső-Ernyőben való részvételre az AOSZ 2008 végén pályázatot írt ki civil szervezeteknek, amelyre összesen 10 pályázat érkezett. A leendő Eső-Ernyő tagok kiválasztásakor, a szakmai szempontok mellett, figyelembe vettük a pályázó szervezetek földrajzi elhelyezkedését is. Célunk volt ugyanis, hogy egyetlen országrész se maradjon Eső-Ernyő tag nélkül. A pályázatok alapján végül az alábbi szervezetek kaptak felkérést a 12 hónapos közös munkára:

 

Mit tehetnék érted? – Autista Otthon Alapítvány (Győr)

Szív és Kéz Alapítvány (Kaposvár)

Szivárvány Autizmus Egyesület (Szeged)

Autista Gyermekeink Mosolyáért Közhasznú Alapítvány (Debrecen)

Szimbiózis Alapítvány (Miskolc)

AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület (Budapest).

 

Az Eső-Ernyő hálózat kialakítására az AOSZ szervezetfejlesztőként – négy tervezet bekérése után – a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyesületet kérte fel. A partnerek február 25-én projektindító megbeszélésen vettek részt, a későbbiekben pedig, 2009. októberéig, három alkalommal 2-2 napos szervezetfejlesztéseket tartanak, ahol meghatározzák az együttműködés kereteit, a közös munka területeit. A szervezetek szakembereinek egy csoportja idén májusban angliai tanulmányúton vesz részt, ahol megismerik a brit National Autistic Society munkáját.

Az Eső-Ernyő munkájáról, következő számunktól kezdve folyamatosan beszámolunk majd.

 

 

Hronyecz Ildikó