Egyesületeinknél történt

Jótékonysági bál  
A helyi tévé szervezésében jótékonysági bált rendeztek az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete javára május 20-án, Dunaújvárosban, a Bartók Művelődési Központban. A bál meghívott díszvendége Göncz Árpád volt köztársasági elnök (sajnos betegsége miatt nem tudott eljönni) és dr. Bárándy György ügyvéd volt, aki beszédet is mondott. A megnyitót dr. Kálmán András Dunaújváros polgármestere, a bál fővédnöke mondta. Nyitóbeszédet mondott még Hegyes Imréné, a dunaújvárosi egyesület titkára, mivel az egyesület elnökének erre családi okok miatt nem volt módja. 

A rendezvényre Posta Viktor zongorista, a budapesti Madách Színház művésze, illetveTátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor fogadta el a meghívást. A talpalávalót a Gábor és Gábor szalonzenekar biztosította. A rendezvény külsőségeiben csodálatos volt és közönségvonzó, így sikerült a vállalkozókat is megtalálni, és elég nagy volt az érdeklődés. A befolyt nettó bevételt az egyesület nyári rehabilitációs táborára fordítjuk. 

Kálmánné Tóth Mária  
Dunaújváros

 


Előadás szülőknek, segítőknek  
A “Reménység” Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány szervezésében, a Mosonmagyaróvári Városi Önkormányzat Elfogadás Napjai c. rendezvénysorozatához kapcsolódva a MA Alapítvány képviselői május 20-án egész napos tanfolyamot tartottak Mosonmagyaróváron, a Flesch Károly Kulturális Központban. A nap során ismertetésre került az OPTION módszer (önmagunk és a környezet átformálása), a son-rise program és alkalmazása, továbbá a DAN! modell és a diétával kapcsolatos kérdéskör. 


Minden rendben?  
Egyesületünk, a Csongrád megyei Szivárvány Autizmus Egyesület 2003 óta próbál az autisták helyzetén javítani. 2005 ősze óta tárgyalunk a szegedi önkormányzattal egy ingatlannal kapcsolatban, ami autisták ellátó és fejlesztő nappali, egyesületi fenntartású intézménye lett volna (felújítandó üres épületről volt szó). Szakmai programunkat beadtuk (előtte véleményeztettük), indoklását felméréssel támasztottuk alá. Beadványunkra elutasító levelet kaptunk, amelyben közlik, hogy minden rendben van az autisták ellátásával kapcsolatban, nincs szükség ilyenfajta ellátásra. Akik ebben az ügyben érintettek (szülők, fejlesztők, gyógypedagógusok) tudják, hogy ez nem így van, de úgy látszik ez senkit sem érdekel. Sajnos errefelé még itt tartunk, de mi nem adjuk fel! Tovább lépünk! A tanulság: csak magunkra számíthatunk ebben az ügyben. De nem baj, tanultunk belőle. 

Harter Árpádné 
Szeged