Egy fontos könyv

A Down egyesület kiadásában megjelent “Egy könyv a foglalkoztatási rehabilitációról” című, amely könyv fontos azoknak, akik sérült gyermeket nevelnek és fontos azoknak, akik sérült vagy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak. És persze fontos azoknak, akik életük során megrokkantak. 

A vaskos, s a lehetőség szerint minden szempontra figyelő könyv tartalomjegyzékének csak néhány címszavát sorolom fel: Foglalkoztatási rehabilitáció a munkaügyi központokban, Rehabilitációs munka modellje a Fővárosi Munkaügyi Központban, A rehabilitációs munkacsoportok létrehozása és működése, Támogatott foglalkoztatás, Pályaválasztási tanácsadás és szakképzés. Néhány régebb óta működő, és a nagy átlagtól eltérő foglalkoztatási módszert is bemutat a könyv, és mindehhez közli aMotiváció Alapítvány kézikönyvét is, amely nem más, mint tudnivalók munkáltatóknak és munkavállalóknak. Ez utóbbit már azért is érdemes elolvasni és megfogadni az ott leírt tanácsokat, mert nem csak a munkáltatóknak mutatja be a sérült embereket, hanem a munkavállalóknak is praktikus tanácsokat ad: hogyan képviseljék saját érdekeiket.

Nem lenne teljes a könyv, ha nem lenne benne ajánlott irodalom (sok mindenkinek), és nem lenne benne jogszabálygyűjtemény (mindenkinek). 

Biztosan találnak hibát a könyvben azok, akik keresnek. Én nem kerestem, de egyet találtam: nem volt ott hogy a borító vidám színei Borinak, a kötetet szerkesztő Csató Zsuzsa lányának köszönhetőek. 

czy