Egy fesztiválról és az elfogadás kamionjairól

Nyáron megint több helyen járt a Kézenfogva kamionja. Hogy hányan látogatták azt nem tudom, de ha csak településenként egy-két ember értette meg: közös a világunk, akkor már megérte. Én Győrben néztem meg a kamiont és a látogatottságot, összekötve a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület július 6. és 9. között megtartott Kalandra fel! mottójú fesztiváljával. 

Ez volt a műhelynek a XX. országos és a VII. nemzetközi kulturális fesztiválja. Szlovákiából, Dániából, Szerbiából és Franciaországból érkeztek a vendégek, akik maguk is felléptek, volt olyan ország, ahonnan több produkciót is hoztak. Egy napot töltöttem Győrben, és mondhatom: jó munkát végez az egyesület, amely tanfolyamokkal, képzésekkel, táborokkal segíti a szakemberek és az érintettek közös munkáját. 

A látott előadások közül nekem az egrieké tetszett a legjobban. Prokofjev Péter és a farkas c. zeneművét állították színpadra. Ez így leírva egészen egyszerűnek tűnik, de itt kerekes székben ülő gyerekek, vagy járni alig tudó csetlő-botlók alakították a szereplőket. Megérdemelték a tapsot, amit szemmel láthatólag örömmel fogadtak. De taps járt mindenkinek, megkülönböztetés nélkül, mert az értelmi fogyatékosokból és kísérőikből álló közönség hálás. A baj csak az, hogy megint “egymás között” voltunk. Ez a fesztivál és a Kézenfogva kamionja többet érdemel. A kamion ugyanis elég szerencsétlen helyen volt felállítva, egy háztömb választotta el attól a színpadtól, ahol szintén a kaland jegyében az értelmi fogyatékosok zenei együttesei, tánccsoportjai szórakoztatták az arra tévedő győrieket. Jobb lett volna, ha egy helyen vannak, hogy erősítsék egymást.  
Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy akkoriban kúszott 30 fok fölé a hőmérő higany szála, amikor minden épkézláb ember és gyerek a víz mellé kívánkozott. Biztos vagyok benne, hogy a győriek emiatt sem keresték fel a városközpontban álló művelődési házat. Aki mégis betévedt, az megnézhette a különböző szociális intézményekben élő, dolgozó emberek munkáiból készített kiállítást. Ezt is kár lett volna elmulasztani. 

*

Az európai sokszínűség kamionja is eljött hozzánk, ha jól tudom másodszor. Az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Esélyegyenlőségi Főigazgatósága indította útnak a diszkriminációellenes kamiont. A cél: tájékoztatás az egyenlő bánásmódhoz való jogról, és az esélyegyenlőség 2007-es európai évének népszerűsítése. Az európai körút április 26-án Strasbourgban kezdődött, és 19 országot érint. Nálunk két helyen állt meg a kamion: Szegeden, és a Sziget fesztiválon augusztus 8-án. Az esélyegyenlőség évéről további információk olvashatók: http://equality2007.europa.eu.; a kamion útjáról információk és képek láthatók a www.stop-discrimination.info honlapon.

F. Á.