Diszkrimánáció az üdülési csekknél

Júliusban a Magyar Távirati Iroda híréből tudtuk meg: marad az üdülési csekk, ám felhasználási körét felülvizsgálja a kormány. Ezt Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár mondta el az MTI-nek.

Reménykedjünk, hogy azok, akik eddig nem kaphattak üdülési csekket, a felhasználói kör felülvizsgálata után végre bekerülhetnek a pályázók körébe. Az egy (1) kiskorú fogyatékos gyermeket nevelő családokról van szó. Egyszerűen azért, mert a pályázati föltételek kiírásánál senki nem gondolt rájuk. Pedig itt élnek közöttünk szép számmal. Fölmentem a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány honlapjára, ahol ott villogott előttem mindkét kiírás, amelyikbe (elvileg) beletartozhatnának az előbb említett családok is.

A fogyatékos személyeknek meghirdetett Esély pihenésre elnevezésű pályázatnál azokra gondoltak, akik elmúltak már 18 évesek, jövedelműk nem több 80 ezer forintnál,  fogyatékossági támogatásban és/vagy vakok személyi járadékában , és/vagy magasabb összegű családi pótlékban részesülnek.  Egy fő és egy kísérő.

Ez tehát azoknak a családoknak szól, ahol felnőtt fogyatékos ember él, ahol jó, ha csak egy gyerek van, és nincs férj vagy feleség, hiszen úgyis csak két személy kap támogatást. 

Szolidaritás elnevezésű pályázat a többgyermekes családoknak szól. Azoknak a családoknak, ahol legalább egy kereső van, és legalább két kiskorú gyermeket nevelnek.  A kereső fél fizetése nem haladja meg a bruttó 130 ezer forintot. 

Ugye Önök sem látnak olyan pályázatot, amelyet az egy (1) fogyatékos gyermeket nevelő családoknak írtak ki?