Decemberi hírlevél

Tisztújító közgyűlést tart az Autisták Országos Szövetsége 2008. január 19-én, szombaton 13 órakor. Helyszíne: Budapest, VI. Jókai u. 2-4. II. emelet 10.

A közgyűlés tervezett napirendje:

1. Az elnökség beszámolója a 2007-es év munkatervének és költségvetésének változásairól; 
2. Az elnökség beszámolója a 2007-ben végzett munkáról; 
3. A 2008-as munkaterv elfogadása; 
4. A 2008-as költségvetési terv elfogadása; 
5. Alapszabály-módosítás: a pártoló tagság bővítése, névváltoztatás, székhelyváltoztatás;  
6. Új elnökség megválasztása; 
7. Új felügyelő bizottság megválasztása

Ha a közgyűlés, a megjelent és szavazatra jogosult tagok számát tekintve határozatképtelen, a megismételt közgyűlést aznap, 2008. január 19-én 14 órakor megtartjuk a fent megadott helyen, az AOSZ irodájában. Felhívjuk tagtársaink figyelmét, hogy a megismételt közgyűlés kizárólag az eredeti napirendi pontok tekintetében, a megjelentek számától függetlenül határozatképes. A szövetség elnöksége kéri a választásra jogosult szövetségi tagok, valamint a tagszervezetek képviselőinek megjelenését

ÉFOÉSZ-konferencia 
Gondnokság, cselekvőképesség, támogatott döntéshozatal címmel rendezett nemzetközi konferenciát az ÉFOÉSZ 2007. október 18-19-én, melyen neves hazai és nemzetközi szakemberek vettek részt.  A konferencia zárásaként kerekasztal-megbeszélésre került sor, ahol az ÉFOÉSZ által megfogalmazott ajánlásokat vitatták meg a meghívott résztvevők. A Budapest modell az ENSZ tagállamokban élő fogyatékos emberek és szervezeteik, valamint a döntéshozók számára ad segítséget az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményének mielőbbi aláírása, ratifikációja és a nemzeti jogszabályok módosítása érdekében (hazánk már ratifikálta, azaz elfogadta). A kerekasztal-megbeszélésre meghívást kapott alelnöke dr. Szilágyiné dr. Erdős Erika is, aki a szövetség nevében aláírásával támogatta az elfogadott ajánlást.

Esélyegyenlőség az ELTE-n 
A fenti címmel tartottak konferenciát az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán 2007. november 10-én Budapesten. A főiskolai kar Speciális Szükségletű Hallgatók Segítő Testülete (SHST) az itt tanuló speciális szükségletű hallgatóknak nyújt segítséget. A konferencia során kerekasztal-beszélgetésen vettek részt az SHST-koordinátorok, a Hallgatói Önkormányzatok (HÖK) és a speciális szükségletű hallgatók. További információ kérhető Loványi Esztertől, a speciális szükségletű hallgatók HÖK-beli képviselőjétől. E-mail címe:elovanyi@mail.datanet.hu

First European Color Orchestra 
A zene világnapján, október 24-én, Szentendrén, a Pest Megyei Könyvtár színház termében fellépett az Első Európai Fogyatékos Zenekar. A First European Color Orchestrát, a FECO-t Hollandiában, Schiedamban alapították, itt volt az első fellépésük is. Azóta már több ország csatlakozott hozzájuk, tagjainak száma 105, és nyaranta az összecsiszolódáshoz nyári táborokat tartanak. A közös fellépéseknél mindenki játszik a saját repertoárjából, valamint a hangverseny végén közösen (!) előadnak jó pár számot. Idén Magyarország volt a vendéglátó, pontosabban A Zene Mindenkié Alapítvány. 

Az egyesület Parafónia zenekara is fellépett, Fabényi Réka vezényletével, nagy sikerrel. Október 24-én és 25-én adtak hangversenyt Szentendrén, és aki ott volt, nem bánta meg. Remek hangulatú este volt, köszönhető ez a FECO karmesterének is, Romuldas Bruzgának, aki nemcsak vezényelt, hanem jó showmanhez illően konferált, kommentálta az elhangzottakat, sőt, hegedült is. 

Pedagógusképzés 
A Vadaskert Alapítvány 2008. elején akkreditált, 60 órás pedagógusképzést indít, melynek címe: “A gyermekkori pszichés zavarok felismerése és pedagógiai megközelítése – a pedagógus lehetőségei a gyermekek és serdülők társadalmi kirekesztődésének megelőzésében”.

Időpont: 2008. február 1-2., február 22-23 és március 28-29.

Helyszín: Vadaskert Kórház és Szakambulancia (Budapest, 1021 Hűvösvölgyi út 116.). A 60 órás, akkreditált képzés díja: 50 000 Ft lehet.

Jelentkezni (január 15-ig) vagy érdeklődni Tóth Piroskánál lehet atoth@vadasnet.hu e-mail címen, vagy a (06 1) 392 1437 telefonszámon. További információ: www.vadaskertalapitvany hu

Meghívó + felvétel lakóotthonba 
A Bence-hegyi AutiFarm Csókakő megnyitója 2008. január 17-én, 11 órakor lesz, amelyre szeretettel meghívnak minden társszervezetet, érdeklődő szülőt és fiatalt. A megnyitóra a mayacska@vnet.hu címre kérik a jelentkezést.  
Az Autifarmhoz lakóotthon is épül, mely már most várja leendő lakóit: azAutisztikus Gyermekek Szüleinek Egyesületének 2008. novemberében megnyíló emeltszintű lakóotthonában jelenleg 4 szabad hely van. A fiatalok 20 nm-es egyszemélyes lakrészekben (szoba +fürdőszoba) kerülnek elhelyezésre. Az egyszeri lakóotthoni hozzájárulás 4 500 000 Ft, a bekerülés egyéb feltételeiről a (06 30) 407 0249 vagy a (06 30) 207 3112 telefonszámon Pásztorné Anikónál vagyHabalin Csillánál lehet érdeklődni.

Új adatbázis a NIOK-nál 
A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány: www.nonprofit.hu, új, adományozási portált indít el december elején. Az adományportál alapját a NIOK Alapítvány által felépített Nonprofit Önarckép civil szervezeteinek adatbázisa adja, melyben több mint 11 000 szervezet adatai találhatók. Az új adatlap átláthatóbb, interaktívabb lesz, melyben az adományozó kényelmesen kereshet a civil szervezetek által megjelölt adománykérések közül.  Az adatbázisba való bejelentkezéssel egy civil szervezet két nyilvános adatbázisban szerepelhet továbbra is ingyenesen. Aki még nem szerepel a portál Nonprofit Önarckép adatbázisában, az regisztráljon a www.nonprofit.hu/adhat oldalon keresztül, ha már benne van az adatbázisban, akkor jelszavával az új felületen keresztül awww.nonprofit.hu/adhat tudja a régi adatokat módosítani, és a frisseket megadni. A regisztráció és a módosítás előtt célszerű a mellékelt tájékoztatót elolvasni. 

Név a képhez 
Van az úgy, hogy a cikkíró, a szerkesztő, a stb. figyelmetlen, és utólag kell elnézést kérnie. Most éppen ez a helyzet: előző számunkban két fényképkészítő neve kimaradt az Esőemberből. Az Amit Mindszentpusztán megtehetnek című cikk képeit Hegyi Barbara; A tizedik közös nyaralás címűét Kovács Zsóka készítette. A feledékenységért elnézést kérünk.

Szerkesztette: Kocsis Alajos