Decemberi hírlevél

FELHÍVÁS 

Kérjük, támogasson minket a jövő évben is, befizetendő személyi jövedelemadójának 1 %-ával! Hívja fel erre a lehetőségre rokonai, barátai, ismerősei figyelmét is, és ismertesse velük az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének célkitűzéseit, amely elsősorban az autizmussal élők és családjuk támogatására irányul. Kérésre szívesen küldünk ismeretterjesztő anyagunkból. Adószámunk: 19025915-1-42 

EGYESÜLETI KÖZLEMÉNYEK 

“Az AUTISTÁK ÉRDEKVÉDELMI EGYESÜLETE köszönetet mond mindazoknak, akik 1998-ra szóló SZJA befizetésük 1%-át számunkra ajánlották fel. Az 1999-ben folyószámlánkra beérkezett 422027 forintból 2000 nyarán hat vidéki tagszervezetünk nyári táboroztatásához tudtunk kiegészítő támogatást nyújtani. Ezáltal összesen 64 autista gyermeket és 62 felnőtt (szülő illetve kísérő szakember) táboronként 6-10 napos nyaralásához járultunk hozzá.” (A közlemény megjelent a Magyar Nemzet hirdetésrovatában 2000 október 13-án. 

 


RENDEZVÉNYNAPTÁR 

2001. január 13. (szombaton): Közgyűlés. Napirendje a számvizsgáló bizottság és a leköszönő elnökség ill vezetőség beszámolói, a beszámolók elfogadása, az új elnökség ill. vezetőség bemutatkozása, a 2001-re szóló munkaterv és költségvetés elfogadása. A közgyűlés helye a Tamás Alajos Közösségi Ház (Budapest II. kerület Rómer Flóris utca 2-4.) Időpontja 15 óra.

  • Február 10. (szombat): Szülőtalálkozó (Helyszínét később közöljük)
  • Március 10. (szombat): Szülőtalálkozó (Helyszínét később közöljük)
  • Április 7. (szombat): Szülőtalálkozó (Helyszínét később közöljük)
  • Május 12. (szombat): Közgyűlés és szakmai nap a Tamás Alajos Közösségi Házban.
  • Június 9. (szombat): Szezonzárás (helyszínét később közöljük)

A szülőtalálkozók helyszíne előre láthatólag a II. kerületi Fekete sas utca 11-ben lesz (Tölgyfa utca sarka), Közel a Közösségi Házhoz. Pontos tájékoztatást az aktulis hírlevelekben adunk majd.

Tervezett kezdési időpontok változatlanul 15 óra. A találkozók programjának kialakításához javaslatokat szívesen vennénk. A szülőtalálkozók és a szezonzárás programjáról a beérkezett javaslatok figyelembevételével később dönt a vezetőség.

Ha a Kincstári Vagyon Igazgatóság által 2000. tavaszán meghirdetett ingatlanpályázaton nyerünk, megoldódnak helyiséggondjaink, és bizonyára jobban igazodhatunk az egyesület tagságának igényeihez is. 

 


KÖZÉRDEKŰ HÍREK 

A fogyatékossági támogatásról: A 141/200. (VIII.9.) kormányrendelet értelmében a fogyatékossági támogatást igényelni az “Igénybejelentés fogyatékossági támogatásra” nyomtatványon lehet, amely a lakóhely vagy tartózkodási hely szerinti illetékes megyei/fővárosi egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatainál szerezhető be. Az ÉFOÉSZ – az egészségbiztosítási pénztárral kötött megállapodás értelmében – segítséget nyújt az igénylésnél. Az alábbi címeken a megadott félfogadási időben lehet az ÉFOÉSZ-koordinátorokhoz fordulni, akik nyomtatványt adnak, és segítenek a kitöltésben. Még ezt megelőzően, az érintett állapotára vonatkozó igazolások alapján a háziorvostól be kell szerezni a szükséges dokumentációt amelyet csatolni kell a formanyomtatványhoz.

A támogatási igényeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztárakhoz (OEP) kell beadni. Az igénylésekről az Országos Orvosszakértői Intézet (gyógypedagógusokkal, logopédusokkal, szociális munkásokkal stb. kiegészített) bizottsága dönt. 
A fogyatékossági támogatás a magasabb összegű családi pótlékot váltja fel vagyis arról le kell mondani a nyomtatványon. (lásd erről cikkünket a 2. oldalon: Nehéz tanácsot adni )Az új támogatási forma bevezetése a rokkantnyugdíjakat nem érinti. 

 


ÉFOÉSZ-KOORDINÁTOROK 

Lásd: autista.info.hu Szervezetek

 


AUTISTA INFO 

Megjelent az AÉE kiadásában az Autista Info. A könyvben hasznos tudnivalók találhatók a diagnosztizáló intézményekről az autisták jogairól, a jogsegélyszolgálatokról. A kiadvány kérhető az egyesület címén. 

 


SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉG 

Levelet kaptunk Kettős Tímeától a Sziget Alapítvány kuratóriumának elnökétől amelyből megtudtuk, hogy alapítványuk több mint négy éve szervezi és támogatja ép értelmű és középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok közös szabadidős tevékenységét. A munkában főleg gyógypedagógusok és szociális munkások vesznek részt.

1998-ban nyílt meg az alapítvány Kreatív Stúdiója Budapesten, a IX. kerületben ahol jelenleg az önkormányzat által biztosított Márton utca 9. alatti stúdióban működnek. Itt egész napos ellátást biztosítanak olyan 18 évüket betöltött fiataloknak, akik iskolai tanulmányaikat befejezték, és elhelyezésük megoldatlan. A napközi 10 órában várja az érdeklődőket, de lehetőség van egy-egy órás elhelyezésre is. (A ferencvárosi jelentkezőknek az elláts ingyenes.)

A stúdióban a fiatalok kézműves foglalkozásokon, főző- illetve varrószakkörökön vehetnek részt. Van zeneoktatás, tanulhatnak szőni, tűzzománcozni nemezelni gyöngyöt fűzni. A Sziget Alapítvány további tervezett programjairól részletes felvilágosítás kérhető a Kreatív Stúdió telefonszámán: (1) 383-2553. 

 


HÍREK AZ EGYESÜLET ÉLETÉBŐL 

Örömmel olvastam az alábbi e-mail üzenetet november 8-án este:

“Kedves Alajos! Végre! Hosszú vámalkudozások (három hétig: kell-e vámot fizetni vagy sem?) után megjött az UPS-futár és hozta az ELA-t! Még egyszer köszönöm a nyári biztató szavait és a megrendelési címet. Üdvözlettel: Márász Alice, Autisztikus Gyermekekért Baranyában Alapítvány”

Az ELA terápia alkalmazásához sok sikert kívánunk, örülünk, hogy az 1999. november 27-én elhangzott előadás – és bizonyára az Esőemberben is megjelent cikksorozat – hozzájárulhatott egy új, kiegészítő terápia magyarországi kipróbálásához. (K.A.) 

 


Az október 14-i közgyűlésen megválasztott új elnökség, a régi elnökséggel közös űlést tartott november 23-án amelyen megtörtént az átadás-átvétel, és kidolgozták a 2001-re szóló munkaterv-, valamint költségvetési tervjavaslatot. Az elnökség a javaslatot az egyesűlet új vezetőségével történő egyeztetés után terjeszti a januári közgyűlés elé jóváhagyásra. 

 


A december 1-én Budapesten az ÉTA-központban megnyílt autista gyermekek és fiatalok alkotásaiból összeállított Rajzkiállítás anyagából, a kiállítás időtartama alatt (2001. január 12-ig) néhány rajz megtekinthető a budapesti ads Médim Kiadó internetes honlapján awww.adsonline.hu illetve a www.adsmediam.hu címen a XV. kerület információi között. 

 


Követve korunk igényeit, az egyesület székhelyén az analóg telefonvonalat ISDN vonalra cserélem a gyorsabb e-mail forgalmazáérdekében, egyúttal felkészülve a székhely internetes szolgáltatásainak kialakításához. Az ISDN vonal előnyeit kihasználva hívásátirányítással gyakorlatilag bármikor elérhetővé válik az iroda a közismert budapesti (1) 405 4731-es telefonszám hívásával. 

 


MIKULÁS 

December 9-én hangulatos Mikulásünnepség volt a Tamás Alajos Közösségi Házban. A bábművész a kedves bohócok (az Artistaképző végzős diákjai) és az öreg Mikulás (a diákok tanára) megörvendeztették a nézősereget. Hogy még jobb legyen a hangulat arról a Vujicsics Együttes gondoskodott. Köszönet érte mindenkinek. (Bővebben minderről a januári hírlevélben.)