Decemberi hírlevél

Adatpontosítás  
Autisták Érdekvédelmi Egyesülete (rövidítése: AÉE) angolul Hungarian Autistic Society (HAS). Jelenleg 373 bejegyzett (tagdíjat fizető) család ill. 36 szakember mint egyéni tag, és 35 jogi személyiségű tagszervezetünk van. Az Esőember c. negyedéves folyóiratunkra 136-an fizetnek elő, köztük 31 intézmény. Postacímünk: 1066 Budapest, Jókai utca 2-4. Telefon: (1) 354-1073, 302-0194. Fax: (1) 302-0194, e-mail: autist@interpont.hu; honlap: www.esoember.hu

 

Autizmus Napja  
Az Autizmus Napja III. c. rendezvényünk ismét sikeres volt. 196 résztvevő regisztráltatta magát az ország minden tájáról, és a leadott kérdőívek alapján elmondhatjuk, hogy túlnyomó többségében elégedettek voltak vendégeink mind a szervezéssel, mind az előadásokkal, bemutatókkal. A budapesti Uránia Nemzeti Színház kávézója maximum100-120 fő befogadására alkalmas, s az előző évek tapasztalatai alapján úgy gondoltuk, ez elég lesz. Tévedtünk, hiszen alig tudtunk helyet szorítani a majd kétszáz vendégnek. Kinőttük az Urániát. Köszönjük az érdeklődést és az észrevételeket, jövőre igyekszünk megoldást találni a megnövekedett érdeklődés kielégítésére. 

 

 


 

Címváltozásaink, új szolgáltatások  

 

Egyesületünk budapesti irodáját bővítjük, így ez év december 1-jétől néhány szobával arrébb költözünk. Az irodacímünk marad, csupán az emeleti szobaszám változik II. emelet 15-ről 8-9-re, és 2005 januárjától az iroda címe egyben székhelyünk címe is lesz. Az átállás némi nehézséggel és sok szervezési feladattal jár még, de így több lehetőségünk lesz vendégeink, támogatóink és az érdeklődők fogadására. Több szolgáltatást is tervezünk a jövőben, amelyhez megfelelő személyi és anyagi feltételeket is biztosítanunk kell, mint pl. klubok: Asperger szindrómás gyermeket nevelő szülőknek, felnőtt jó képességű autistáknak, foglalkozások kisebbeknek, pl. kézműves műhely. Terveink között szerepel videoklub beindítása is, melynek működtetéséhez már megvannak az eszközök és néhány videofilm is. A klubhelyiség befogadóképessége korlátozott, így csak kb. 6-8 fős csoportot tudunk fogadni, előzetesen egyeztetett időpontban. A filmkínálatot hírleveleinkben, honlapunkon hamarosan közöljük. További információ kérhető telefonon az irodától, hétfőtől csütörtökig de. 9 és 13 óra között a (06-1) 302-0194, vagy ezt követően a (06-1) 354-1073-as telefonszámon. 

Itt szeretnénk köszönetet mondani Kárpátiné Kiss Máriának és családjának, akik – mint már korábban – most is segítettek az iroda berendezési tárgyainak bővítésében egy videolejátszóval, egy tévékészülékkel és egy komóddal. 

 

 


 

Új tagszervezetünk  

 

Egyesületünkhöz szervezeti tagként csatlakozott a Napsugár `67 Alapítvány. Címük: 3200 Gyöngyös, Barátok tere 2. Tel: (06-37) 500-417 

 

 


 

Új koncepció a rokkantosításra  

 

Elkészült a “rokkantosítási” rendszer átalakításának koncepciója. A szakértői tervek szerint a leglényegesebb változás az alapfilozófiában következne be. Jelenleg ugyanis az orvosszakértői bizottságok döntése az általános munkaképesség-csökkenés megállapítását jelenti, figyelmen kívül hagyva, hogy a leszázalékolásra jelentkező mivel foglalkozik. Ilyen rendszer az Országos Orvosi Szakértői Intézet (OOSZI) főigazgatója szerint sehol a világon nincs. Juhász Ferenc úgy véli, a tényleges funkciókárosodás, a tevékenység korlátozottsága (fogyatékosság) és a munkában való részvétel akadályozottságának (rokkantság) számbavétele mellett, komoly hangsúlyt kellene fektetni a még megmaradt, fejleszthető képességekre épülő rehabilitációra. A szakértők által felvázolt modell szerint új ellátási csoportok alakulnának ki. (Forrás: www.weborvos.hu) 

 

 


 

Megszorítások  

 

A Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) elnökségének nyílt levelében, a szociális és gyermekvédelmi törvénykezés szándékai és a költségvetési törvényjavaslat közti ellentmondásról olvastunk: “Nagyra értékeljük a szociális ügyek kormányzaton belüli súlyának növekedését, a társadalmi összetartozás erősítésének, a szegénység csökkentésének szándékát. Ugyanakkor a költségvetési megszorítások, és ezek nyomán a szociális törvény takarékosságra irányuló módosításai olyan mértékűek, hogy súlyosan veszélyeztetik a kormányzat által központi jelentőségűnek tekintett, EU kötelezettségként is vállalt szegénység és kirekesztés elleni küzdelmet?” (Forrás: www.3sz.hu )

 

 


 

Felajánlás – Segítségkérés  
Egy jó állapotban lévő Energomat mosógépet kínál szülőtársunk, Kárpátiné Kiss Mária egy rászoruló családnak. Érdeklődni lehet a (06-1) 306-5090-es budapesti telefonszámon az esti órákban, vagy a (06-30) 858-9823-as mobil számon. 

 

 


 

Szülőtársunk, Szepesi Józsefné küldte októberben az alábbi sorokat: “Nagyon köszönöm a tavaly karácsony előtti pelenkaadományt. Kaptam még ruhacsomagot is egy békéscsabai családtól. Sajnos még továbbra is szükségünk volna Tena plusz extra small pelenkára hétéves fiunk (Szepesi Bence, 1998) részére. Elfogadnánk még elemes vonatot vagy Legót is. Előre is köszönöm! Tel: (06-1) 291-6786. Cím: Szepesi Józsefné 1181 Budapest, Havanna u. 66. IX. em. 36. 

Rövidhírek Az angliai National Autistic Society nemzetközi konferenciát rendez 2005. szeptember 23-24-én, Londonban. Meghívott előadók többek között Temple Gardin, Tony Attwood, Gary Mesibov és Peter Szatmari. A konferencia honlapja már elérhető, ahol további információk találhatók a programról és az előadókról. Honlapcím: www.nas2005.org.uk. Az angol szövetség elérhetőségei: The National Autistic Society, Castle Heights (4th Floor), 72 Maid Marian Way, Nottingham NG1 6BJ. Tel: (+ 44-115) 911-3360. Fax: (+ 44-115) 911-2259. 

 

 


 

Megnyílt a Virgonc Napközi Budapesten. Családias környezetben vállalnak egyéni fejlesztést 3-tól 23 éves korig autista, autisztikus gyermekek, fiatalok részére is. További információ kérhető Flórné Cs. Évától. Tel: (06-1) 274-0304 vagy (06-70) 360-1665. Cím: 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 89. (A Moszkva tértől a piros 56-os busszal három megálló.) 

 

 


 

A Salva Vita Alapítvány 2002-ben hozta létre az Integrált Foglalkoztatásért Díjat. A nyertesek azon munkáltatók közül kerültek ki, akik a támogatott foglalkoztatás (TF) segítségével alkalmaznak munkavállalót. A Salva Vita Alapítvány 1996 óta több mint 125 sérült embernek segített munkát találni és munkahelyén megmaradni. Ez a fogadókész munkaadók nélkül nem sikerülhetett volna. A díjazottak különösen nagy emberségről, rugalmasságról és empátiáról tettek tanúbizonyságot. Idén az EU – Roll Hungária Kft., a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány és a Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola (Máriaremete) kapta az elismerést, amelyet a Millenáris Parkban adtak át. 

 

Szerkesztette: Kocsis Alajos