Decemberi hírlevél

Egyesületi közlemények 
SZJA 1%: egyesületünk köszönettel fogadta az eddigi évek legmagasabb, 684 304 Ft-os, a 2004-es adóévről érkezett szja 1%-os átutalását. Az elmúlt, igen nehéz gazdasági évben az összeget működési költségeink kiegészítésére, továbbá hagyományos rendezvényeink finanszírozására használtuk fel. Kérjük, támogassanak bennünket a jövőben is. Adószámunk: 19025915-1-42

Az Oktatási Minisztérium Utolsó Padból elnevezésű programja a fogyatékos gyermekek enyhe fokban értelmi fogyatékossá nyilvánításának visszaszorítására indult különös tekintettel a roma kiskolásokra. A program felelőse Daróczi Gábor, a Hátrányos helyzetű és roma gyerekek integrációjáért felelős miniszteri biztos. A biztos kérésére, egyesületünk Kanyik Csabát delegálta szakértőként a program végrehajtásával foglalkozó bizottságba.

 


Az elnökség határozataiból 
Laminálógép: a pályázaton nyert 3 db lamináló gép kölcsönzésével kapcsolatban az egyesület elnöksége november 11-i ülésén az alábbi döntést hozta:

  • A kölcsönzés feltételeivel kapcsolatos írásos dokumentumot kell összeállítani, és kölcsönzési szerződést kell aláíratni az igénybevevőkkel;
  • Egy gép irodában történő működtetésével Kovács Mariannát bízta meg az elnökség;
  • Két gép kölcsönzési szerződés aláírása ellenében maximum egy hétre kikölcsönözhető;
  • A kölcsönzésre pályázatot kell meghirdetni. A pályáztatásnál elsősorban szülőszervezeteket kell előnyben részesíteni. Ezt követően szülők egyénileg egy hétre kölcsönözhetnek egy-egy gépet elvitelre.

További információért az érdeklődők hívják irodánkat a (1) 301-9067-es telefonszámon.

 


Az egyesület feladatairól 
A 2006-os munkaterv, valamint a költségvetési terv vitája elnökségi szinten december 9-én volt. Az elnökség külön fontos feladatként jelölte meg a budapesti, Pest megyei, azaz közép-magyarországi regionális szervezet megalakítását és működtetését 2006-ban. Az itt kialakított munka-, illetve költségvetési terv elfogadására a 2006. január 21-i közgyűlésen kerül majd sor.

 


Tisztújító közgyűlés 
Az egyesület rendes éves, illetve tisztújító közgyűlését 2006. január 21-én tartja Budapesten, a Tamás Alajos Közösségi Házban. A közgyűlést követően, délután, kerekasztal beszélgetést tartunk a gfcf diétáről, az autizmus biológiai megközelítéséről, az un. DAN (Defeat Autism Now! azaz Győzd le az Autizmust Most) projekt eredményeiről – az autizmus kezelhetőségéről, annak költségvonzatairól – meghívott szakemberek és. tapasztalt szülők részvételével. Részletes információ kérhető az egyesületnél telefonon, e-amilen vagy az egyesület honlapján január első hetében. Meghívót az egyesület tagjainak és tagszervezeteinek külön küldünk. A DAN projekt internet elérhetősége: www.danwebcast.com. A gfcf diétával kapcsolatos termékek választéka:www.glutenfreemall.com (angolul), illetőleg www.taplalekallergiacentrum.hu(magyar nyelven).

Termékek és információk kaphatók Magyarországon: Budapesten (1) 288 6833; Debrecenben (52) 320 528; Szegeden (62) 425 823. E-mail: raboczki.agnes@chello.hu vagy ratoth@axelero.hu.

 


Soundbeam 
Az ÉTA Országos Szövetség előadótermében mintegy 60 szakember előtt, cég- és termékismertető után a SOUNDBEAM zeneterápiás készülék működését mutatta be a gyakorlatban az Angliából érkezett Tim Swingler, szemléltetve a készülék könnyű kezelhetőségét és felhasználási lehetőségeit. A közel egyórás, kisfilmekkel tűzdelt demonstráció után a szomszédos fejlesztő központ néhány tanulója próbálta ki a Soundbeamet. Az elhangzott bevezető előadást, a Soundbeam sokszínű felhasználását bemutató videofilm, valamint a Duna TV híradójában leadott riportfilm hamarosan megtekinthető a www.rewell hu weboldalon. További információ: Lukács Eszter és Szeli Dóra ügyvezető igazgatóktól. Telefon/fax: (1) 555 2655; (06 30) 312 756, (06 20) 491 4482.

 


Gong Hangterápia 
Tisztelt Autista csoportok! Kis csapatunk a Gong Hangterápia programunkat és egyúttal a Gongokat külön mint segítő “gyógyító” eszközt szeretnénk a munkájukhoz ajánlani. Magát a terápiát stresszoldáshoz és általános test energetizáláshoz dolgoztuk ki. Tapasztalataink szerint az autizmust a Gongok alkalmazásával lehetne javítani. A részletes leírásokat szíveskedjenek a honlapon elolvasni. A szakmai kérdésekre szívesen válaszolunk: njfbt.@t-online.hu. Előre jelzett programjukra, konferenciára szívesen elvisszük a Gongokat bemutatni. Üdvözlettel: Dr. Varga Alojzia általános orvos, pszichiáter; dr. Konta Ildikó klinikai szakpszichológus; Németh Jenő feltaláló, hangterapeuta

 


Ismét a védőoltásokról 
Honlapunkon keresztül érkezett dr. Monár Józsefné (Zsuzska) levele, melyből egy idézet: “Egyszerűen nem értem, hogy kötelezhet az állam arra, hogy beoltassuk gyermekeinket anélkül, hogy bármi információt adnának az oltások mellékhatásairól.” Egyúttal figyelmünkbe ajánlja Neil Z. Miller – Védőoltások c. könyvét, melyet egyébként már az Esőemberben is ajánlottunk olvasóinknak. Szülőtársunk, dr. Demetrovics Szilárd válaszában megfontolandó és az egyéni problémákat megértve, saját érintettségén is felülemelkedő véleményéből idézünk: “Az oltás kötelező. Természetesen minden oltásnak lehet szövődménye, mint bármilyen (akár nem orvosi) beavatkozásnak is. Hál’ Istennek, a szövődmények ritkák.. Sajnos előfordulhat nem banális szövődmény is, de ezt nem lehet kivédeni. Vagyis egy.. állam.. azért rendeli el a megelőző védőoltásokat, mert a társadalomra és az egyénre nézve is kisebb a kockázat, mint a várható haszon. Ha ez az állam komolyabban venné kötelezettségeit, akkor felvilágosítaná a polgárokat, hogy miről szól a történet. Az orvos nem nagyon ér rá.. ennek ellenére azért igyekszünk. Én nem csak orvos vagyok, hanem apa is. Amikor először hallottunk az oltási mizériáról, mi is rögtön megtaláltuk az időbeli (ezért ok-okozati) összefüggést Bence állapota és az oltás között. Azután elővettük az egy hónapos ellenőrző vizsgálat leírását.. ahol már szerepel, hogy jól van, csak nincs szemkontaktusa. Akkor még csak a BCG volt benne.. (A védőoltás ellenzői általában a kanyaró – mumpsz – rubeola elleni védőoltást okolják az autizmus kialakulásáért – K. A.) A védőoltások elölt, legyengített kórokozót tartalmaznak, vagy annak valamelyik “részletét”, mert ha a szervezet védekező rendszere nem találkozik az “illetővel”, akkor mi ellen tanulná meg a.. védekezést? Szóval én inkább védőoltáspárti vagyok (még egyéni tragédiák árán is). Én láttam paralysises embert, láttam tetanusz miatt meghalni egy asszonyt.”

 


Könyvismertetés 
Süveges Julianna: Együtt is távol – Segítő kapcsolat egy autista kislánnyal (Jel Kiadó) A könyv egy általános iskolai tanár és egy autizmussal élő kislány több éven át tartó segítő kapcsolatát mutatja be. Külön érdekessége a munkának, hogy nemcsak a kislány körüli változásokat ismerhetjük meg, hanem segítője szakmai, emberi változásaiba is bepillantást nyerhetünk. Megtudhatjuk, hogy a már jól bevált módszerek hogyan épülnek be a mindennapi tevékenységébe, a tanítási folyamatba. Olvasható benne az utóbbi évek törekvései is, más autizmussal élők beszámolói, tapasztalatai. A hasonló helyzetben élők számára hasznos lehet megismerni az általuk bejárt utat, de izgalmas olvasmány laikusok számára is. Kapható a Szent István Társulat könyvesboltjaiban Budapesten (V. kerület, Kossuth Lajos utca 1. illetve a Kárpátia udvarban). A vevőszolgálat telefonja: (1) 218 5820, e-mail: szit@stephanus.hu. (Ára: 950 Ft)

 


Autizmus nap Békéscsabán 
Október 14-én, a békéscsabai Csaba Centerben autizmussal élő fiatalok előadásával, kiállítással, játszóházzal és sok meglepetéssel tarkított, jól sikerült rendezvényt tartott tagszervezetünk az AUT-PONT Alapítvány. Egyesületünket dr. Szilágyiné dr. Erdős Erika és Berecz Viktória képviselte.

 


Autizmus fórum Bécsben 
Első alkalommal rendezett fórumot a bécsi Rainman’s Home november 11-én, a bécsi Museumsquartier-ban. Előadók voltak többek között dr. Fritz Pustka egyetemi tanár (Goethe Egyetem, Frankfurt), dr. Georg Spiel egyetemi docens (Pedagógiai Főiskola, Klagenfurt) és a IV. Autizmus napon nálunk vendégelőadóként megismert házigazdák a Rainman’s Home-ból: dr. Therese Zöttl és dr. Anton Diestelberger. Egyesületünket meghívott vendégként szülőtársunk, Kocsisné Borics Mária képviselte, aki az előadások teljes (német nyelvű) anyagát hamarosan megkapja, és jegyzetei felhasználásával az Esőember számára összefoglaló beszámolót készít az elhangzottakról.

 


Munkakonferencia 
“Egymás terhét hordozzátok..” mottóval, “Mire van szüksége a fogyatékos embereknek és a fogyatékos gyermeket nevelő családoknak a gyülekezetektől és az egyháztól” címmel munkakonferenciát tartott a Kölcsey Ferenc Protestáns Szakkollégium a református Kulturális Közéleti Központ támogatásával december 3-án, a Németajkú Református Gyülekezet helyiségében Budapesten.

 


DAN Belgrádban 
November 5-6-án Belgrádban (City Hall) DAN-konferencia volt, mások mellett dr. William Shaw részvételével. Az autizmus biológiai megközelítésével és annak kezelésével kapcsolatban dr. Shaw rendszeres online konferenciát tart a Great Plains Laboratory (USA) szervezésében. Részletes információk kaphatók awww.greatplainslaboratory.com vagy awww.suppersponder.wwkiosk.com/cgi-bi*nt/t.cgi?k=morebiz:92 honlapcímen. Telefon: (00 1) 913 754 0461 Irina Rodriguez, International Relations Manager, Great Plains Laboratory.

 


Szülő Szerviz 
“Lehet másképp is” – beszélgető órák szülők részére, szakemberekkel. Csütörtökönként 17-18 óráig. Mindig a szülővel van a baj?! Ha a gyerek nem tanul, “hisztis”, csavarog, a háttérben szinte mindig a szülők párkapcsolati problémája, a család működésének zavara áll. Mindannyian szeretnénk jó szülők lenni, de sokszor tanácstalanul állunk gyermekünk “akciói” előtt. Törekszünk a harmonikus kapcsolatra, de ez sem mindig rajtunk múlik. Ha Önnek nevelési, családi, lelki, jogi problémái vannak, vagy csak szeretné megosztani gondjait valakivel, szakembereink rendelkezésére állnak. A segítő team tagjai: óvónő, pszichológus, tanár, családterapeuta, jogtanácsos. Előzetes bejelentkezés szükséges a 395 8284 számon (mindig hétfő estig). Az ingyenes tanácsadást a Magyar Individuálpszichológiai Egyesület támogatja. Helyszíne: Jókai Klub Bp. XII. Hollós u. 5.

 


Kortárs Szabadidő Klub 
20-28 éves Asperger-szindrómás fiatalok önköltséges klubja működik a Jókai Klub támogatásával minden hónap második és negyedik vasárnapján. Szeretettel várjuk az érdeklődő kortársakat.

Programegyeztetés szükséges a szervezőnél: Vadasné Tóth Mária (06 30) 280 3779.

Összeállította: Kocsis Alajos