Decemberi hírlevél

Az egyesület 2006. november 25-én megtartotta rendes éves közgyűlését, melynek napirendi pontjai voltak: a 2005. évi közhasznúsági jelentés elfogadás; beszámoló az elnyert pályázatokról; az V. Autizmus nap értékelése. A közgyűlés szünetében illetve azt követően az alábbi előadások, illetve beszámolók hangzottak el: 1. Az autizmus biológiai kezelése – Előadó dr. Ugrai Tamás. 

2. Országos Érdekegyeztető Fórum (OÉF) – dr. Szilágyiné dr. Erdős Erika beszámolója az Országos Fogyatékosügyi Tanácsban (OFT) végzett munkáról. 3. Művészetterápiás önismeret – Előadók: Grusz Melinda és Orsovszky Gyöngyvér szocioterapeuták. 

 


SZÜLŐTRÉNING  
A Szabad Iskolákért Alapítvány felhívása: Autizmussal élő, hatévesnél fiatalabb gyerekek családtagjait várják három hónapos, csoportos képzési programra. A program 54 órás, ami magában foglal egy egyéni előkészítő interjút, hetente egy délutáni csoportfoglalkozást nyolc család részvételével és egy lezáró beszélgetést. A közös munka többek között előadásokból, otthoni feladatokból és videoelemzésekből áll. Családonként két személy vehet részt a képzésen, ami nem növeli a képzés térítési díját. A képzés vezetői: dr. Simó Judit, gyermekpszichiáter és Mózes Eszter, klinikai szakpszichológus. A képzés díja: 108 000 Ft/család. A képzés helyszíne: 1111 Budapest, Budafoki út 17. A-C fszt. Jelentkezni és érdeklődni lehet: Menczel Évánál: (06 70) 279 1804. 

 


A SON-RISE-RÓL MAGYARUL  
A http://www.autismtreatmentcenter.org/ honlapon a magyar zászlócskára kattintva, a son-rise-ról olvashatnak magyarul. Sőt, a lap azonnali segítséget is ígér: “Hívja a (800) 714 2779-es számot, hogy egy 30 perces ingyen beszélgetést folytathasson családsegítőink egyikével. Azonnal elkezdheti alkalmazni a son-rise program technikáit, ha ellátogat weboldalunkra, amely öt, problémás területtel foglalkozik. Iratkozzon fel levelező listánkra, és elküldjük önnek ingyenes katalógusunkat. Lépjen kapcsolatba hasonló helyzetben lévő szülőkkel és szakemberekkel az üzenet oldalunkon. Nem számít, hogy gyermeke hol tart a fejlődésben, a son-rise program mindörökre megváltoztatja gondolkodásmódját az autizmusról és gyermekéről.” Ha valaki ennek alapján veszi fel a kapcsolatot a Kaufman házaspár intézetével, kérjük, ossza meg tapasztalatait egyesületünk tagjaival az Esőember hasábjain. 

 


A SALVA VITA ÚJ CÍME  
Az alapítvány posta- és irodacíme november 13-ától megváltozott. Az új cím: 1073 Budapest, Erzsébet körút 13. III. emelet 3. A központi telefonszám (06 1) 210 0927 és a munkatársak saját telefonszámai nem változtak, az e-mail címek is ugyanazok. Az alapítvány székhelye is változatlan. 

 


ÁPOLÁS DÍJ: ALÁÍRÁSGYŰJTÉS  
Az Értelmi Sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete, az ECSJE ismét gyűjti az aláírásokat az ápolási díj ügyében. Az önkormányzati választások miatt megszakított népszavazás kiírását kezdeményező aláírásgyűjtés tehát folytatódik. A kérdés, amit a lakossághoz intéznek így szól: “Kívánja-e, hogy a magyar országgyűlés alkosson olyan törvényt, melynek értelmében a 24 órás felügyeletre és gondozásra vagy ápolásra szoruló, önmagukat ellátni képtelen, súlyosan fogyatékos személyekre tekintettel, a megállapított ápolási díj az ellátás helyétől (bentlakásos 

intézetben, illetve családban) függetlenül azonos mértékű legyen.” Bővebb tájékoztatást a www.ecsje.fw.hu honlapon kaphatnak. 

 


ÚJ AUTISTA KÖZPONT  
A szülőkkel és az érintett iskola pedagógusaival történt egyeztetés után Százhalombattán 2006 szeptemberében az Arany János Általános Iskola és Nyolcosztályos Gimnázium telephelyeként, egy régi bölcsődében megnyílt a Regionális Autista Képzési Központ. A központ nemcsak a város, hanem Pest megyei autista tanulóit is fogadja, erről együttműködési megállapodást írt alá a város polgármestere és a megyei önkormányzat vezetője. 

 


SZIMBIÓZIS ALAPÍTVÁNY  
A miskolci alapítványnál ingyenes lakóotthoni elhelyezésére van lehetőség egy, a 16. életévét betöltött autista fiatalnak. Az elhelyezés feltételeiről érdeklődhetnek az alapítvány elnökénél:  
Jakubinyi Lászlónál: (06 30) 681 4482. 

 


NEMZETKÖZI NAP  
Az ENSZ által a Fogyatékos Emberek Évtizedének (1983-1992) végén, 1992-ben határozott arról, hogy december 3-át a Fogyatékos Emberek Világnapjává nyilvánította. Ezen a napon számos rendezvényt tartanak szerte a világon, mert a határozat alapján a világnap fő célja a fogyatékosságügy törekvéseinek széles körben való megismertetése, és az e cél érdekében mozgósítható társadalmi összefogás erősítése. A társadalom minden egyes rétegét szeretnék megszólítani, ezért az ENSZ elsősorban politikai, szociális és kulturális rendezvények szervezését javasolja, amelyekkel azokat is el lehet érni, akik eddig nem foglalkoztak e témával. 

Más szervezethez hasonlóan a FESZT, melynek egyesületünk is tagja, ebből az alkalomból szakmai konferenciát szervezett december 4-én a MEOSZ budapesti székházában: Az esélyegyenlőség új lehetőségei a fogyatékos emberek számára címmel. 

 


CHARTA AZ ELHÍZÁS ELLEN  
Történelminek nevezett chartát fogadtak el november 16-án a WHO Európai Régió országainak képviselői Isztambulban. Az Elhízás elleni charta elsődleges feladatként jelölte meg, hogy négy-öt éven belül csökkenjen a túlsúlyos gyerekek száma, az egészségtelen trend megfordulását 2015-re várják a tagállamokban. Ebben persze szerepe lesz a nemzeti kormányoknak és magának az egyénnek is. A Magyar Kardiológusok Tárasága által létrehozott Magyar Nemzeti Szívalapítvány üdvözölte a charta elfogadását. A Szívalapítvány több más szervezettel összefogva már a konferencia előtt is kérte, hogy korlátozzák a gyerekek érdekében az egészségtelen élelmiszerek reklámozását a tévékben: a különféle csipszeket, amelyek túl sok sót tartalmaznak, a cukros üdítőket, csokoládékat stb. 

Szerkesztette 
Kocsis Alajos