Dása naplója az életről, macskaságról és az autizmusról

  1. O. Darianeve ismeretlen volt számomra. Első – és nagyon remélem, hogy nem az utolsó – kezembe került könyve aDása naplója. Alapvetően nem tartozom a nagy naplóolvasó emberek közé, ezért különösen örülök, hogy nekikezdtem a műnek, ilyen írást máskor is szívesen lapozgatnék. Szórakoztató, könnyed olvasmány, szakértelemmel mégis közérthetően megírt mű az autizmus spektrumzavarról. Dása, a „macskaprofesszor” úgy mutatja be a saját megjegyzéseivel fűszerezett, autizmussal kapcsolatos jelenlegi tudományos álláspontokat, hogy közben bepillantást nyerhetünk választott családjának mindennapjaiba. Először arra keresi a választ, mi is az autizmus, majd részletesebben kitér a kommunikációs és társas nehézségekre, a képzelőerő fogyatékosságára, az autizmussal élők eltérő érzékelésére. Az olvasás során egyszerre tapasztalhatjuk meg, milyen lehet a macskák és az autista emberek szemén át nézni a világot.

 

Ön is kíváncsi arra, milyen eredményt érne el a macskaelme-olvasási teszten? Szeretné lemérni nem emberi intelligenciaszintjét? Bevallom, elért cica-IQ pontszámaim alapján én súlyos értelmi fogyatékosnak számítok. Érdekli, hogyan definiálja egy szőrős, négylábú házikedvenc az echolália, az intelligencia vagy a kogníció fogalmát? Szeretné tudni mit jelent az alexitímia, az illatnyelv vagy az elkutyásítás? Mindezekre az érdekes kérdésekre választ kaphat Dása naplójából.

Az olvasás során végig garantált a jó szórakozás, és mire a könyv végére érünk, észre sem vesszük, hogy mennyi mindent megtanultunk az autizmusról. Bátran ajánlom, szülőknek és szakembernek egyaránt. Megéri elolvasni, a szerző nagyon jól nyávogja!

– dse –

 

  1. O. Daria: Dása naplója. Budapest, Autisták Országos Szövetsége – GeoBook Kiadó, 2009. 222 oldal, ára: 2500 Ft.