Családi nap: Fogadd el, fogadj el!

Családi kampánynyitó napot tartott május 1-jén a Kézenfogva Alapítvány. Ez volt a negyedik alkalom, amikor vidám ünnepség keretében adták hírül: ismét útnak indul a kamion, mely a Fogadj el, fogadd el! elnevezésű kampány színtere, s Magyarország különböző pontjain várja azokat, akik meg akarnak ismerkedni a fogyatékos emberek életével.

A szervezők ezen a napon is ezeket az embereket várták, és nem csalódtak. Sokan jöttek el a budapesti Ötvenhatosok terére gyerekekkel, nagymamával, barátokkal. Ott ahol hajdanában a május 1-jei felvonulások dísztribünje állt, s előtte masíroztak el a lelkes felvonulók integetve a tribünön álló politikusoknak, most kamion állt, meg sátrak álltak azokkal az árucikkekkel, amelyeket a fogyatékos (vagy megváltozott munkaképességű) emberek készítettek.

Vásárolni is lehetett (mindenki számlát kapott) gyertyát, gyapjú- és rongyszőnyeget, gyékény- és vesszőkosarat, cserepes virágot stb. Másutt rajzolással, kézműves munkák tanításával stb. várták a látogatókat. A tanítók a fogyatékos emberek voltak.

A központi Kézenfogva sátorban pedig egész nap ment a nagy virágrajzoló verseny. A cél nagy volt: Guiness-rekord a rajzolt virágok számában. Hogy ez sikerült vagy sem, azt nem tudom, de estére 2210 virágot ragasztottak fel lelkes önkéntesek egy nagy vászonra, beborítva vele a tér egy részét.

Az Autisták Országos Szövetségének sátrában a szövetség munkatársai,Penyák Valéria és Győrfi Henriett várta az érdeklődőket, akik az „auti totó” kitöltése során ismerkedtek meg e fogyatékossági ág jellemzőivel. Sokan jöttek, minden ajándéktárgy elfogyott.  Aki pedig minden látott, megpihenhetett a tér végén: a nagyszínpadon különböző zenekarok szórakoztatták az egybegyűlteket, például a Tordasi Szivárvány vagy a Nemadomfel zenekar.