Csak az első nap nehéz

Jó dolog az, hogy a civil szervezetek nyári táborokat, kirándulásokat szerveznek, hogy ezzel is tehermentesítsék a szülőket. A debreceni székhelyű S. O. S Élni Szeretnék Alapítvány két tábort is szervezett a nyáron. Hortobágyon kézműves-, Véneken pedig sporttábort. 

Én, mint aggódó szülő, nagy izgalommal készültem. Ennek több oka is volt: Máté fiam 15 éves, de még soha nem volt táborozni, soha nem volt távol tőlem. Nem szeret idegen helyen aludni, nem szereti, ha változás történik a megszokott rutinban – mint általában az autisták. 

Tiltakozott is rendesen, hogy nem akar menni. Naponta százszor is elmondta a kifogásait, néha még éjszaka is. Hajthatatlan voltam, és a tiltakozása ellenére is elküldtem. Amennyire lehetett lelkileg fölkészítettem az útra. 

Az első nap nehéz volt, de az alapítvány vezetői, gyógypedagógusai türelemmel, megértéssel átsegítették a nehézségeken. A második naptól felszabadultan együtt működött, mindenben részt vett, a kézműves foglalkozásokon tevékenykedett -nagyon jól érezte magát. 

Hazaérve két napig tartott a “nedves szomorkodás”, ami nem mást jelent, mint a sírást. Azért sírt, mert hiányzott a tábor. Nem is akart hazajönni. 

A második táborban már könnyebben ment az alkalmazkodás, és még jobb volt az együttműködés. A tábor után megint jött a “nedves szomorkodás”. 

Máténak nagy élmény volt a két tábor, azóta is jó érzéssel mesél róluk. További nevelésében nekem is nagy segítséget jelent, hogy a táborban pozitív élmények érték. Nagy tapasztalat számomra, hogy néha túl kell lépnünk önmagunkon, merni kell a nem megszokott utat választani. Javaslom a hozzám hasonló helyzetben lévő szülőknek, hogy merjék elengedni gyermeküket. Mi szülők, a túlzott szeretetünkkel, aggódásunkkal nem minden esetben teszünk jót, sem magunknak, sem gyermekünknek. 

Az biztos, hogy jövőre is lesz tábor az S. O. S.-nél, hiszen minden évben három különböző táborba viszi a gyerekeket. Igaz, ebben az évben az időjárásnak “köszönhetően” a balatoni tábor elmaradt. Ami még biztos: Máté jövőre is ott lesz mindegyikben, és ez már az ő örömmel vállalt döntése lesz. 

Debrecenben a Kandia u. 1 szám alatt, az alapítvány Közösségi házában gyermekeink fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt. Szívesen várunk minden érintett érdeklődő fiatalt, de a 2006-os táborokba is itt fogadjuk a jelentkezőket. Bővebb információt Tiba Ágnestől lehet kérni a (06 20) 410 3226-os számon. 

Tóth Zsuzsa