Civil összefogás: új szervezet születik

Február 19-én, szombat délután, több mint negyvenen gyűltünk össze a Tamás Alajos Közösségi Házban, hogy Löfflerné Orbán Györgyi az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete (AÉE) alelnökének kezdeményezésére és felhívására megalakítsuk a budapestiek és a főváros vonzáskörzetében lakók ellátását és a családok segítését célzó, regionális hatáskörű egyesületet. 

A megjelentek között volt Faragó Ferenc az AÉE elnöke és dr. Szilágyiné dr. Erdős Erika alelnök is, mint pártoló szervezet képviselői. A szülők saját történeteiket mesélték el, és ezek a történetek hasonlítottak egymásra. A gödöllői gyerekek elkeseredett szülei szélmalomharcról számoltak be: a helyi önkormányzat nem hajlandó hat autista óvodásuknak ellátást szervezni! De mások is jeleztek óvodai, iskolai elhelyezésekkel és a korai fejlesztéssel kapcsolatos gondokat. Többen a családsegítést hiányolták, a korszerű fejlesztő terápiákat, tréningeket, és a szülőknek szóló lelki segítést. 

A jelenlévők körében végzett röpke felmérés markánsan jelezte: legsürgetőbb feladataink között is az első helyen áll az iskolákból kiszorult 18-19 évesek és az annál idősebb korosztály helyzetének megoldása: nappali ellátás, állapotuknak megfelelő fejlesztés, munkatapasztalat szerzése, szakma- vagy részszakma tanulása, védett foglalkoztatás. Nem tűr halasztást az autizmusra specializált lakóotthoni hálózat létrehozása a régióban és a krízisellátás megszervezése. Kellene legalább egy központi rehabilitációs intézet (mint pl. a vakoknak vagy a mozgássérülteknek van), ahol a fiatalok széleskörű felkészítést kapnának az önálló, illetve a majdnem önálló életre. 

Ahhoz, hogy egy EU-konform támogató szolgálat létre jöhessen, ami a családok életét megkönnyíthetné, össze kell fognunk a szakemberekkel és a segítőkkel. Hosszú évek tapasztalata alapján belátható, hogy senki nem tudja helyettünk megfogalmazni, mire van szükségünk és, mi több, nem várható el másoktól, hogy helyettünk cselekedjenek! A civil összefogásban lévő erő nyomást gyakorolhat a törvényhozókra, és siettetheti a megfelelő ellátás létrehozását. Ezért fontos, hogy akik hajlandók tenni (és nem csak szavakban) gyermekükért, gyermekeinkért, azok fogjanak össze, és az egyesület által biztosított keretek között dolgozzanak közösen a kijelölt célokért. Ez a mostani találkozásunk még csak az első volt, ahol vázoltuk a jövőjét, a megalakulás alternatíváját. Abban állapodtunk meg, hogy március végén, április elején folyatjuk az egyesület megalakulásának munkáját, meghatározva annak kereteit. A fent fölsorolt ellátások megszervezésére munkacsoportokat állítunk fel és megválasztjuk a vezetőket. 

Várunk mindenkit, akinek van lehetősége bekapcsolódni a munkába önmagáért, gyermekéért, a többiekért… Mindazokat, akiknek jut rá ideje és ereje a kimerítő mindennapok mellett, és természetesen azokat is, akik “csak” segítséget szeretnének kapni. 

Köszönjük a megjelent szakembereknek – köztük dr. Weisz Mária néninek – a bátorítást és az együttműködő felajánlásokat. Várjuk további szakemberek, pártoló tagok, orvosok, pszichológusok, trénerek és más egészségügyi szakemberek csatlakozását, valamint intézmények jelentkezését. Csak velük együtt lehetünk hitelesek és megfelelően eredményesek! 

A következő találkozó helyéről és időpontjáról Vadasné Tóth Máriától kaphatnak felvilágosítást a 

(06-30) 280 3779 telefonszámon. 

Vadasné Tóth Mária