Az utazási kedvezmény árnyoldalai

Levelet kaptam vidékről. Írója azt kéri, nézzek már utána, hogy a fogyatékos személyeknek szóló utazási “igazolvány” miért olyan nagy, és miért van rajta: gyermeke fogyatékossága miatt adták ki. Ezt ő a személyiségi jogok megsértésének tartja, hiszen kinek mi köze hozzá, hogy gyermek miért utazhat kedvezményesen. 

Felhívtam a Magyar Államkincstárt, hiszen ők állítják ki az igazolványokat. Onnan a Pénzügyminisztériumhoz utasítottak, mert a sajtóosztályuk közös. A PM sajtóosztályán példás gyorsasággal visszahívtak, és közölték, hogy van egy formanyomtatvány-ajánlásuk, amin nem szerepel a fogyatékosság ténye, csak a rendeletszám, aminek alapján kiadható az igazolás. Az pedig, hogy egy egyszerű A/4-es lapon adják ki az igazolást, a pénztelenséggel magyarázható. Szerintem ez igen könnyen hamisítható (mondtam is), és nem teszem tűzbe a kezem annak bizonyítására, hogy ez nem történik meg. Arról nem is beszélve, hogy elég lenne az A/4-es fele (papírtakarékosság), és akkor már könnyebben is lehetne vele boldogulni. Ekkor még nem tudtam, hogy más(ok)nak is eszébe jutott ez utóbbi.

Nem sokkal a telefonbeszélgetés után találkoztam egy mozgássérült ismerősömmel. Beszélgetésünk alatt szóba került az utazási igazolvány is. Zsolt, aki szintén körülményesnek találta, hogy mindegy egyes alkalommal előszedje, kihajtogassa az A/4-est, egy közönséges postaiboríték-méretűre kicsinyítette, majd befóliázta. A hátoldalára önszorgalomból rámásolta a vonatkozó törvények, rendeletek szöveges változatát is (ha valaki érdeklődne), így nem okoz gondot, hogy állandóan magával cipelje. Különösen azóta használja gyakrabban, amióta a Volán a Pest megyei járatokon új buszokat vett, amelyekre kerekes székkel is fel lehet menni. Ahogy ránézek az igazolásra, mindjárt látom: bizony ott is fel vannak sorolva a különböző fogyatékossági ágak (az autizmus hiányzott belőle), és a megfelelő, a mozgássérült alá van húzva. 

Felhívom a levélírót, ugyan mondaná meg, mi van az ő fia igazolványára írva, amit a Területi Államkincstárnál állítottak ki. Ez: tartós betegsége illetve súlyos fogyatékossága miatt jogosult a kedvezményes utazásra. Formanyomtatványról szó sem volt, ott gépelték az orra előtt arra a bizonyos A/4-es papírra. 

Talán mégis jobb lenne, ha a Magyar Államkincstár nem ajánlásokat fogalmazna meg, hanem utasítaná a hozzátartozó területi hivatalokat, hogy mi legyen, pontosabban mi ne legyen a kedvezményes utazásra jogosító igazoláson.

F. Á.