Az első időkben… – Egy gyógypedagógus feljegyzései

Nincs izgalmasabb egyben megrendítőbb esemény számomra, mint amikor először találkozom egy a csoportba újonnan érkező autista kisemberrel.  

Felkészültem a találkozásra, gondosan áttanulmányoztam a róla szóló írott dokumentumokat, hosszasan beszélgettem a szülőkkel, tudom, melyek a kedvenc ételei, és hogyan beszél. 

Belépek az ajtón. Ekkor minden, amit a pedagógiáról, autizmusról tanultam, olvastam, tapasztaltam, egyszerre van jelen az agyamban. Jelen van, és én mégsem akarom, hogy ezek az ismeretek uralják a figyelmemet. Tudatosan igyekszem távol tartani magam a szakmai kliséktől, a pedagógiai sztereotípiáktól, hiszen ez a kisgyerek más, senkivel nem hasonlítható különleges személyiség. A különlegességét akarom megtapasztalni, minden zsigeremmel rá akarok koncentrálni. Meg akarom érteni, hogy miért sikít, segíteni akarok, hogy ne nyöszörögjön, hogy ne a pörgés legyen számra a legkellemesebb időtöltés.  
Tehát jelen vagyok és figyelek. 

Felé gurítok egy labdát. Finom, színes, átlátszó kendőket dobok fel, hagyom, hogy ráhulljanak. Megáll. Kellemesnek érzi, várja, hogy újra megtörténjen. Én is odatartom az arcom. Tényleg nagyon kellemes. Ilyen pillanatokat keresek, amelyben ő is, én is ugyanazt az eseményt egyformának érzékelünk. Nehezen írható le ez a helyzet, inkább érzések, illatok, finom érintések összességeként jellemezhető. 

Fényt, hangot adó játékokat működtetek a közelében, engedem, hogy játsszon vele. Nem beszélek sokat, mindössze a játék nevét mondom. 

Igyekszem folyamatosan a tevékenységi körén belül maradni. Nevén szólítom, de nem akarok mindenáron játszani vele. Leülök egy székre a közelében, nézem, hogyan rakja sorba a kedvenc tárgyait. Nem nyúlok a játékaihoz, csak egyszerűen ott vagyok. Gyönyörködöm benne, és várok arra a pillanatra, amikor azt mondhatom neki – odanyújtva a kezem: “Gyere játszani!” 

A szerző a Pesterzsébeti Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Módszertani Intézmény (1201 Budapest Magyarok Nagyasszonya tér 1-3. Lásd:Tagszervezeteinknél ) gyógypedagógusa 

Dr. Gáborné Seres Krisztina