Az egyesület postájából

Tisztelt Alajos!

 

Ugye sok idő elmúlt első segélykérő levelem óta? Azóta is hálával gondolok Önre, mert onnan távolból is kinyújtotta felénk a kezét. Egy évben négy Esőember-újság – ez elég ahhoz, hogy erőt merítsek az újabb napokhoz.

 

Biztosan tudja, mennyire szerettem volna a fiunknak olyan nevelést adni, ami neki, a kis autistának jó. Ez, gondolom, minden szülő kívánsága. Hosszú évek múltak el, inkább kudarccal, mint sikerrel, de most úgy érzem, jó helyet találtunk neki. Jól érzi magát, elfogadják, szeretik, nevelik. Most 12 éves a fiam, Újvidéken jár iskolába, ahol szerb nyelven folyik az oktatás. A férjem, feladva munkahelyét, mindennap autóval hozza-viszi őt. Már egy éve jár oda, és vannak szemmel látható változások. Fejlődik. Úgy fogadták, mintha közéjük tartozna anyanyelvileg is. 

 

Vannak ott magyar nevelők is. Egy régi épületet újítottak fel, de itt csak 14 éves korukig maradhatnak. A fiatalkorú és a felnőtt autisták elhelyezése nincsen megoldva. Távlati terveik között egy lakóotthon, illetve egy farm jellegű közösség szerepel. Éppen ezért az iskola és elsősorban a gyógypedagógusok nagyon szeretnék fölvenni a kapcsolatot a szülőszövetséggel, érdekli őket az ASK működése. Segítséget kérek, kérünk: szakmait és emberit. Szívesen ellátogatnánk Gyöngyösre az ASK-ba egy tanulmányútra. (Elküldöm az iskola bemutatkozó füzetét és a magyar fordítást is.*)

 

Önt ismerem személyesen, ezért bátorkodtam levelemmel zavarni. Ha egy mód van rá, válaszoljon, lehet az én címemre is. Őket interneten keresztül lehet megtalálni. Az lenne a jó, ha hivatalos meghívólevelet kapna az iskola angol nyelven.  
Remélem, jól van, kívánok jó egészséget és kitartást a munkájához!

 

Tisztelettel: Szomorú Éva, Ada

 

 

* Aki fel szeretné venni az iskola nevelőivel a kapcsolatot, annak az AÉE természetesen elküldi a fordítást. Itt most csak annyit jegyzünk meg, hogy az iskola konyhájában glutén- és kazeinmentesen főznek. Bárcsak nálunk is lenne ilyen!

Az iskola e-mail címe: autismns@hotmail.com.

Címe: 21000 Novi Sad, Temrinska 61. Centar Za Autisam.