Az egyenlő esélyek éve

Az Európai Unió az Egyenlő Esélyek Mindenki Számára európai évének nyilvánította 2007-et. Ebben az évben van az ötvenedik évfordulója annak, hogy hat ország az un. Római szerződés alapján létrehozta az Európai Közösséget, az Európai Unió elődjét. 

Az év ünnepélyes megnyitóját Berlinben tartották, január végén, ahol a 27 tagállam résztvevői mellett még Izland, Norvégia és Lichtenstein is képviseltette magát. 

Egy ilyen év célja, hogy felhívja a figyelmet a másságra, vagy ha jobban tetszik a sokszínűségre, és a sokszínűség egyik markáns színét a fogyatékos emberek képviselik. 50 millióan vannak az Unió országaiban, és valamennyien egyenlő esélyeket kérnének, noha valamennyien tudják, ez lehetetlen. Valószínűleg beérnék az egyenlő feltételekkel is. 

Az esélyegyenlőség európai évének négy nagy témája van, amelyekre a különböző rendezvényeket, kampányokat felfűzik: 

  1. Jogok: az egyenlőség joga, a diszkriminációellenesség, a halmozott megkülönböztetés problémája. 
  2. Képviselet: az érintett csoport bevonása a programba (párbeszéd); nők és férfiak egyenlő részvételének biztosítása. 
  3. Elismerés: a sokszínűség elismerése, népszerűsítése. 
  4. Tiszteletben tartás: az összetartó társadalom hirdetése. 

Az évvel kapcsolatos első rendezvény március 5-én volt a fővárosban. Ezt majd több követi nemcsak itt, hanem vidéken is, amelyeket az Országos Esélyegyenlőségi Hálózaton keresztül bonyolítanak. 

Családi nap 

A Kézenfogva Alapítvány 2007-ben is folytatja sikeres Fogadd el, fogadj el közvélemény-formáló kampányát, mely nyitó rendezvényeként Családi Napot szervez: május 1-jén, 10-19 óráig az 56-osok terén (volt Felvonulási tér). 

A Családi Napon a hagyományokhoz híven kézműves foglalkozások, kirakodó vásár, bemutatkozó, információs sátrak és neves előadóművészek várják a rendezvényre érkezőket. Az Esélyegyenlőség éve alkalmából idén a Családi Nap nemcsak az értelmi fogyatékos emberekről szól, hanem a más fogyatékossággal élőkről is. Ezért olyan új elemekkel bővül a nap kínálata, amelyek segítenek átélni, milyen lehet mozgássérültként, látás- vagy hallássérültként élni. A Családi Nap központi eleme idén is a Kézenfogva Alapítvány közvélemény-formáló kamionja lesz, mely fel- és megújítva várja majd a látogatókat. A rendezvényen egyesületünk is részt vesz.