Az egészséges nemzetért

Azt már régóta tudjuk, hogy valami nincs rendben a magyar népesség egészségével, és azt is tudjuk, hogy tenni kellene valamit, hogy ez ne így legyen. A kormány Egészséges nemzetért népegészségügyi programjában, mely 2001-2010-ig tart, megfogalmazza azokat a célokat, amelyek betartása révén visszaszorítható lenne a folyamat. Most a bevezetőből idézünk néhány gondolatot. 

“A feladat nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Mások is voltak már a közelmúltban Európában hasonló helyzetben, és reálisan elérhető célok megfogalmazásával, ehhez rendelt jó programokkal, nemzeti összefogás keretében imponáló eredményeket értek el. A legtöbbet publikált észak-karéliai program 1972-ben indult Finnországban, egy helyi petícióra történt válaszként. A program sikere az összkormányzati együttműködésnek volt köszönhető, amely sürgős és hatásos segítséget nyújtott a rendkívül magas szívkoszorúér-betegség okozta halálozás csökkentésére. A program ideje alatt az észak-karéliai férfi lakosság körében a szívkoszorúér betegség miatti halálozás mintegy 50%-kal csökkent. A program keretei között megszervezték a magasvérnyomás-betegségben szenvedők gondozását, illetve a felvilágosító tevékenységek eredményeképpen nőtt a lakosság körében azoknak az aránya, akik életében a fizikai aktivitás rendszeressé vált, csökkent a dohányzók aránya. Emellett nemzeti élelmezés- és táplálkozáspolitikát működtettek, aminek keretében teljes körű, folyamatos lakossági egészségnevelést folytattak,, másrészt elősegítették az egészséges táplálkozásban felhasználható élelmiszerek gyártását és választékának bővítését, valamint az egészséges táplálkozásnak megfelelő étrendeket vezettek be a közétkeztetésbe. Létezik tehát modell, amit adaptálni tudunk a hazai viszonyainkra, melynek következetes végrehajtása a sikert garantálja.” 

(Forrás: LáncHíd 2001. május) 

 


Ha a Parlament elfogadja, módosul a fogyatékossági támogatásról szóló törvény. Alapesetben az eddigi 50-ről 65%-ra emelkedik a támogatás mértéke. A módosításról sürgősséggel döntenek.

Lásd a későbbi intézkedéseket:  
Esőember 2001. – V. évfolyam, 3. szám A fogyatékossági támogatásról 
Esőember 2001. – V. évfolyam, 4. szám Címzett a Szociális és Családügyi Minisztérium