Az autizmusspektrum-zavarral élők szexuális nevelése

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond – ez a közhelynek számító népi bölcsesség az autista gyerekek esetében is igaz. Megnőnek a gyerekek, és a szülők szembesülnek azzal, hogy a szexuális érésről, és az ezzel összefüggő kérdésekről beszélni kell. De hogyan? Májusban kétnapos találkozót szervez az AOSZ, amelyen szakemberek tájékoztatják a szülőket.

 

Nincsenek szavaink, nincs stratégiánk arra, hogy mi történjen akkor, amikor lányunkból nagylány, fiunkból férfi lesz. Tudjuk, beszélni kellene vele, de sokszor az „elveink” is szélsőségesek, ellentmondásosak, de leginkább zavarban vagyunk, és amíg lehet, igyekszünk szemet hunyni a kezelendő változás felett. Pedig tudnunk kell, hogy a nemi érés a fejlődés egyik „legneurotipikusabb” jelensége, aminek következményei a felelősségvállalás kérdését is markánsan érintik, ezért a halogatás nem a legbölcsebb megoldás.

Az autizmus gyermekkorban tapasztalható egyedi megjelenése a szexualitás területén is igen változatos, tehát a magatartásunkat is árnyaltan kell kialakítanunk minden esetben. Mára már nemcsak a kommunikáció, a társas viselkedés, az önkiszolgálás, a munkatevékenységek vizuális segédeszközökkel történő következetes fejlesztése terén vannak értékes tapasztalatai a szakembereknek, hanem a szexualitással kapcsolatos szülői és egészségnevelési feladatok terén is, amelyekkel érdemes és fontos megismertetni a magyar szülőket is.

A Nemzeti Civil Alapprogramnál ezért pályázott (és nyert) szexedukációs programjával az AOSZ. Ezután három szakembert megbízott a programban foglaltak megvalósításával. Prekop Csilla és Farkas Edit a képzési anyag kifejlesztésében, Solt Anna, az AOSZ munkatársa, pedig a képkommunikációs segédanyag kidolgozásában működik közre.

A program keretében Farkas Edit képzésen vett részt Angliában, Londonban, amelyet a National Autistic Society (http://www.nas.org.uk/) és a Family Planning Association (http://www.fpa.org.uk/) közösen szervezett Autistic spectrum disorder (ASD), sexuality and sex and relationships education címmel (autizmusspektrum-zavar, szexualitás, szex és kapcsolatok oktatása).

Hogy az elmélet hogyan működik a gyakorlatban, azt márciusban nézik meg a szakemberek. Prekop Csilla és Farkas Edit, meglátogatja a Rosehill School nevű iskolát (Nagy-Britannia, Nottingham), ahol már több éve tanítják az autizmusspektrum-zavarral élőknek a „Sex and Relationships Education” (Szex és kapcsolatok) elnevezésű tananyagot, amit a „Physical, Social, Health Education”(testi, társadalmi és egészségügyi ismeretek oktatása) programon belül dolgoztak ki.

Elmondhatjuk tehát, hogy a szakemberek a hazai és a külföldi tapasztalatok alapján dolgozzák ki képzést, amelynek el első próbáját május közepén tartják az AOSZ szervezésében. Ekkor a két szakember tréninget tart e témában. A tréning 2009. május 15-16-án, a Vadaskert Kórházban (Budapest) lesz, korlátozott számban szállást is tudunk biztosítani. A pontos feltételekről Hírlevelünkben. illetve weboldalunkon értesítjük az érdeklődőket.

 

 

 

 

Farkas Edit – Prekop Csilla