Az Autism-Europe tagja az AÉE

Brüsszelben tartotta éves közgyűlését május 14-16. között az Autism-Europe, az Európai Nemzetközi Autizmus Szövetség). Ez az alkalom számunkra különösen jelentős volt, hiszen ekkor tárgyalták egyesületünk tagfelvételi kérelmét. 

A háromnapos közgyűlés szombat délutáni programjára kaptunk meghívást, melyen az új tagfelvételi kérelmek benyújtása mellett, az egyhangúlag elfogadott éves költségvetési beszámolót ismertették. Elhangzott egy meglehetősen részletes előadás az európai autizmus ellátásának minőségbiztosítási vonatkozásairól, amelynek kidolgozásában több régi tag, a spanyol, brit és francia nemzeti autizmus szövetségek is részt vettek. 

A tagságunkkal kapcsolatos előzetes diplomáciai lépéseket egyesületünk munkatársa, Berecz Viktória tette meg, aki 2004. decembere óta folytatott levelezést a brüsszeli titkársággal, a csatlakozás előkészítésére. A kapcsolatfelvétel kezdeti szakaszát követően Faragó Ferenc, az egyesület elnöke írásban kérte a magyarországi ernyőszervezet felvételét. Az Autism-Europe meghívására a brüsszeli közgyűlésen lehetőséget kaptunk szervezetünk személyes bemutatására is. Prekop Csilla gyógypedagógus-nevelőszülő, és Farkas Edit gyógypedagógus – egyesületünk képviseletében -, személyesen tettek eleget a felkérésnek, és szervezetünk munkáját rövid prezentáció formájában ismertették. Mellettünk a másik új jelentkező Litvánia volt. 

Mivel a közgyűlés 14-én délután nem volt határozatképes, ezért az új belépőkről szóló döntést a hétfői ülésre halasztották. Bár a hivatalos értesítés még nem érkezett meg egyesületünk irodájába, de érdeklődésünkre válaszolva e-mailben tájékoztattak minket, hogy a közgyűlés a felvételünk mellett döntött. A Berecz Viktóriának küldött e-mail fordítása: 

Kedves Viktória! A közgyűlés jóváhagyta az Önök teljes jogú tagságát. Hamarosan megkapják levelünket a tagdíjról kiállított számlával együtt. Köszönettel: Natalia Mattioli 

Cím: Autisme-Europe aisbl Rue Montoyer 39 1000 Bruxelles Belgium. Tel.: (+32 2) 675 7505. Fax: (+32 2) 675 7270. E-mail: n.mattioli@autismeurope.org

A szombati munkanap végén, munkavacsorán vettünk részt, ahol a lengyel, a bolgár és a brit szülőszövetség képviselőivel volt alkalmunk beszélgetni. 

A közgyűlésen közreadott információs füzetekből mi is hoztunk, és azokat az egyesületnek átadtuk. Reméljük, mielőbb hozzáférhetnek magyarul is az érdeklődő szülők és szakemberek. 

Prekop Csilla, Farkas Edit