Az ápolási díj emeléséért

Az Értelmi sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete (ECSJE) népi kezdeményezésű beadvánnyal fordult az Országos Választási Bizottsághoz. Az egyesület célja, hogy népszavazás nélkül próbálják rávenni a parlamentet, foglalkozzon az ápolási díjjal, és ezzel kapcsolatban hozzon megfelelő döntéseket. 

 

Az Országos Választási Bizottság az aláírásgyűjtő ívet november 7-én hitelesítette. Szűk két hónap van tehát arra, hogy 50 ezer aláírás összegyűljön. Ha az aláírások hitelesek, akkor a Ház köteles napirendre tűzni az ápolási díjat. Az egyesület által közölt adatok szerint 17-18 ezren kapnak ápolási díjat, aminek az összege 20 ezer forint körül van, míg ha intézetbe adnák az ápoltat, akkor havi 100-120 forintot költene rá az állam. Bővebben erről az egyesület honlapján olvashatnak, ahonnan az aláírásgyűjtő ív is letölthető: http://ecsje.fw.hu; vagy információt kérhetnek az egyesület vezetőjétől, Goldner Ibolyától: ecsje@freemail.hu, (06-30) 509-8364. 

 

A kérdés, amire az aláírásokat várják, így szól: 

 

Kívánja e Ön, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre az ápolási díj kérdését, és a megalkotandó új törvényben, a súlyos fogyatékos és állandó felügyeletre szoruló személyekre tekintettel, az ápolási gondozási tevékenységet ellátó hozzátartozó által végzett napi 24 órás gondozást, felügyeletet teljes értékű munkavégzésként ismerje el, és ennek megfelelően az ápolási díj összege ne lehessen kevesebb a mindenkori legalacsonyabb munkabér összegénél?