Autista a testvérem

A könyv két híres angol gyermekpszichiáter, Julie Davies és Elisabeth Newson könyvein alapul, amelyeket az autista gyermekek testvéreinek írtak, és amelyeket Balázs Anna az Autizmus Kutatócsoport vezetoje dolgozott át a hazai körülményeknek megfeleloen. 

Megírásának célja, hogy a testvérek (és a szülok is!) megértsék, és másokkal meg tudják értetni, hogy mi a baj fogyatékos testvérükkel (gyermekükkel). Tehát hétévesnél idosebb, már olvasni tudó egészséges gyermekek (és bárki más) részére készült és valóban a gyermekek valós kérdéseit veti fel és válaszolja meg értheto módon. 

Az autista gyermekek legfobb nehézségeit pedig három nagy csoportba sorolva mondja el a könyv, hogy mi is igazán az autizmus. 

Ezek a csoportok:

  • szociális (talán szerencsésebb lett volna “szocializációsnak” nevezni) nehézségek,
  • a beszéd és kommunikáció zavara és
  • a merev gondolkodás és cselekvés. 

A szociális természetu nehézségek abból adódnak, hogy az autista gyermek nem tud ugyanúgy figyelni szüleire, testvéreire, vagy bárki másra, nem tud úgy részt venni közös dolgokban, vagy játszani egy gyermekközösségbeo, mint egy másik, hasonló korú gyermek. A beszéd és a kommunikáció zavara azt jelenti, hogy az autista gyermek vagy egyáltalán nem beszél, vagy nem minden esetben tudja a gondolatait mondatokba foglalni, vagy a beszédet arra használni, amire való. A merev gondolkodás és cselekvés, sajnos, ugyancsak ismert jellegzetesség. Tüneteit a könyv nagyon didaktikusan írja le. 

A könyv további fejezetei: Betegség-e az autizmus? És mi okozza ? Az aggyal van kapcsolatban ? Hogyan tudjuk másoknak elmagyarázni, hogy mi az autizmus? Ez utóbbi fejezetben a gyerekek kérdéseibol és válaszaiból gyujtöttek össze boséges példatárat és csoportosították azokat a lehetséges élethelyzeteknek megfeleloen. 

A könyvet áthatja a mélységes empátia és szeretet az autista gyermekek iránt, s egyban nagy segítséget nyújt a testvéreknek, szüloknek és pedagógusoknak, hogy jobban megértsék az autista gyermeket és úgy próbáljanak beszélni, “kommunikálni” vele tárgyakkal, képekkel, írással, jelzésekkel,hogy o is minél többet megértsen abból, ami körülötte történik és várhatóan történni fog. Mert neki ez az igazi segítség. A könyvet érdemes elolvasni! 

Balázs Anna: Autista a testvérem. Kiadta az Autizmus Alapítvány Kapocs Könyviadója, Budapest, 1998. 40 oldal, ára 800 Ft. Kapható a Nemzeti Tankönyvkiadó könybesboltjaiban és az Autizmus Kutatócsoportnál.