Aureus* Alapítvány

Alapítványunk közhasznú szervezet, 2008 őszén alakult, működését ez év nyarán kezdte. Célunk, hogy a megnövekedett igényeknek megfelelően a legkülönbözőbb területeken szakmai segítséget nyújtsunk az autizmussal élő gyermekeknek és családjuknak.

Az Aureus Alapítványnál az autizmus területén sokéves tapasztalattal rendelkező, képzett szakemberek dolgoznak. Szaktudásunkat a dr. Balázs Anna által alapított Autizmus Alapítványnál szereztük.

A fejlesztő foglalkozások Budapesten, egy első kerületi lakásban zajlanak, ahol a gyermekeket az igényeiknek megfelelően kialakított környezet várja. Félnapos és egyórás csoportos foglalkozások, valamint egyéni foglalkozásaink vannak. A családok igényei sokfélék, nálunk például az a korosztály is helyet kap, amelyik a korai fejlesztésből már kinőtt, de iskolába még nem jár. Így két iskola-előkészítő csoportot alakítottunk ki.

A szülőkkel folytatott beszélgetések alapján tudjuk, hogy nagy gondot jelent a családoknak a beiskolázás. Ennek egyik oka, hogy Magyarországon az integrált oktatásban még nem honosodtak meg azok a külföldön már bevált formák, amelyek figyelembe veszik az autizmussal élő gyermekek sokféle és speciális igényeit. Ez év őszén egy felkérésnek eleget téve szakmai tanácsadóként részt vettünk egy olyan integrációs forma kialakításában, amely tapasztalataink szerint is megfelelő lehet az autizmussal élő gyermekek egy bizonyos csoportjának. Ebben a formában 4-5 autizmussal élő gyermeket külön csoportban helyezünk el egy többségi iskolában, és a gyermekek, fejlődésük egyéni ütemének megfelelően, részt vehetnek a többségi iskola életében.

Azt reméljük, hogy tapasztalatainkon és szakmai tudásunkon alapuló munkánkkal részt vállalhatunk az autizmussal élő gyermekeket nevelő családok igényeinek kielégítésében, és segíthetünk problémáik megoldásában.

Alapítványunk iránt érdeklődők elérhetnek bennünket telefonon vagy e-mailben: (06 70) 295 0799; aureusalapítvány@gmail.com. Az első konzultáció a családoknak térítésmentes.

Szaffner Éva

  * Latin szó, jelentése: arany, aranyfényű