Alkotások Európáról

A Social Sans Frontiéres Egyesület kérelemmel fordult Strasbourg város önkormányzatához, hogy pénzügyileg támogassa az Európa, az mi is! elnevezésű programot. Ennek keretében olyan kiállítást akarnak rendezni, amelyen a szociális terület ellátottjainak alkotásai szerepelnek, s ezek az alkotások Európát jelenítik meg. Kérésüket teljesítették. A műalkotásokat (szobor, festmény, grafika, kerámia, fotó, audiovizuális alkotások, számítógépes művek stb.) a szociális terület négy szektorának gondozottjaitól várják: gyermekvédelem, fogyatékos-gondozás, idősgondozás, szociálisan hátrányos helyzetűek. Az alkotások készülhetnek csoportosan, egyénileg. Az elkészülést a helyi intézmények pedagógusai, gondozói segítenék, és ők küldenék el a pályaműveket a májusi strasbourgi kiállításra. Érdeklődni a beküldés időpontjáról és helyéről Halászné Gambár Máriánál lehet: (06 20) 460 9293. 

 


A Békés Megyei Közgyűlés határozata alapján a Pánczél Imre Gyógypedagógiai és Egységes Pedagógiai Intézet és Diákotthon (5700 Gyula, Szent István út. 36.) vezetői feladatait 2005. augusztus 1. óta Erdélyi Lajosné igazgató látja el. 


Ha sokan akarják, Szászhalombattán regionális autista központ lesz. A megyei közgyűlés is segítene, alelnöke Fábry Zoltán, ez ügyben már találkozott dr. Benedek Lászlópolgármesterrel. A város helyiséget adna: az erőművi régi bölcsődét, amit a város negyvenmillióból felújítana. Ha a környék, érintett önkormányzatai hozzájárulnak az autista központ fenntartásához, akkor már szeptember 1-jén megindulhatna a munka. A Pest Megyei Önkormányzat 20 millió forinttal járulna hozzá az idei működési költségekhez. A központ a város egyik oktatási intézményének részeként működne, fönntartója pedig a Budaörsi Többcélú Kistérségi Társulás lenne. A környéken Cegléden és Székesfehérváron már van autistákkal foglalkozó intézmény. 

 


A mosonmagyaróvári “Reménység” Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány önálló honlapot nyitott, melynek címe:

http://remenyseg.uw.hu

E-mail címük: remenysegalapitv@freemail.hu

 


A budapesti központú Táplálék Allergia Centrum üzletet nyitott Szegeden. Címe: 6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 36. (a ház belső udvarában) található. Telefonszáma: 06-62/ 425-823.  
Nyitva: hétfőn szünnap, kedd-péntek: 9-17 óráig, szombat: 8-12 óráig. Vezetője Balázs Ágnes mindenkit szeretettel vár. 


Egy kormányrendelet értelmében (194/2000.) a muzeális intézményeket díjtalanul látogathatják bármelyik napon a kiskorúak, az általános iskola megkezdéséig; a mozgássérültek és más fogyatékos emberek, valamint kísérőik (jogosultként legfeljebb egy fő); a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak, és akiket ebből a munkakörből mentek nyugdíjba. 

Lásd: Autista.info.hu