Alapítvány a foglalkoztatásért

Amikor nyáron Szegeden jártam, és megnéztem az Magyar Művészeti Műhely kiállítását, előadásainak egy részét, ellátogatottam a Kézenfogva Alapítvány Fogadj el, fogadd el! elnevezésű kampányának vándorkamionjához. Ott találkoztam Calosi Klárával és Krasnyánszky Istvánnéval. Két másodperc alatt kiderült, hogy az autizmus ügyében érdekeltek, és egy nemrég megalakult alapítvány munkatársai. Találkozásunkkor megkértem őket, mutassák be az Esőember olvasóinak alapítványukat.  

Jelenleg Csongrád megyében sem megoldott a tankötelezett kor után az autisták ellátása, ezért létrehoztuk az Autisták Foglalkoztatásáért Alapítványt civil kezdeményezéssel, amelyet 2006. 06. 21-én jogerősen bejegyzett a bíróság. Eszerint kiemelten közhasznú alapítvány lettünk. 

Alapítónk dr. Mayerné dr. Avramov Katalin pszichiáter főorvos, neurológus szakorvos. Öttagú kuratóriumunknak három olyan tagja van, akik autista gyermeket nevelnek. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Calosi Klára, aki öt évvel ezelőtt, gyógypedagógiai főiskolai tanulmányai során került kapcsolatba az autizmussal. Akkor és azóta is elkötelezte magát az autisták ügyének, annak, hogy szülőnek, gyereknek egyaránt segíteni tudjon.. 

Alapítványunk célja, hogy az intézményi rendszerből kikerült autista gyermekek és fiatal felnőttek irányított foglalkoztatása folyamatos legyen, valamint hogy azoknak, akik jelenleg csak fejlesztő felkészítést kapnak, biztosítsuk a mindennapi fejlesztést; tízéves kortól életük végéig támogatjuk őket. Célunk, hogy az önellátást – képességeikhez mérten – maximálisan elsajátítsák. 

A későbbiekben el szeretnénk érni, hogy az autista emberek nappali intézményünk közösségében hasznos munkát tudjanak végezni, s hogy a foglalkoztatónkban történő munkavégzéssel saját jogú nyugdíjat érjenek el. 

Mindezt csak intézményi keretek között lehet hivatalosan létrehozni és működtetni, amelyhez a saját erőnk kevés. Most egy magán ingatlanban működünk, amit egy kívülálló, segítő személy ajánlott fel egy évig díjmentesen (berendezési tárgyakkal, számítógéppel, telefonnal van ellátva). A bérelt ingatlan intézményként történő működtetéséhez uniós szabványoknak kell megfelelnünk, amelyhez a szükséges pénzt saját erőből nem tudjuk biztosítani. 

 
Megyénkben rajtunk kívül két civil szervezet működik, mindannyian az autista emberek érdekében dolgozunk, más-más területet és korosztályt lefedve. Ezen kívül napi kapcsolatban vagyunk, s köszönettel tartozunk az ÉFOÉSZ szegedi tagozatának és a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületének, mindkét szervezet tagjai tanácsokkal támogattak bennünket. A helyi részönkormányzat vezetője, akivel személyes kapcsolatban vagyunk, szintén segíti munkánkat. 

A nyár folyamán négy gyerek felügyeletét vállaltuk önkéntesen naponta néhány órában, két gyógypedagógus közreműködésével. (Igény lenne több is!) A szülőkkel napi szinten tartjuk a kapcsolatot, s várjuk még mindazon szülők jelentkezését, akik igényt tartanak szolgáltatásainkra. Címünk: Autisták Foglalkoztatásáért Alapítvány, 6771 Szeged-Szőreg, Magyar utca 70. Honlapunkon figyelemmel kísérhető a munkánk:
www.autistasziget.hu 

Calosi Klára, elnök  
Krasnyánszky Istvánné, alapítványi titkár