Ahol figyelnek az autizmussal élőkre Az Autizmus Napja Békéscsabán

Hatodik alkalommal volt Békéscsabán Autizmus Napja október 16-án, a város önkormányzatának támogatásával. Az AUT-PONT Alapítvány figyelemfelkeltő, kulturális, szabadidős programot szervezett e napon, hagyományosan a Csaba Centerben, a megye legnagyobb bevásárlóközpontjában. Az épület legforgalmasabb részén, a földszinti aulában került megrendezésre a program, melyen évről-évre többen vesznek részt.

 

 

A rendezvényt Köles István Békéscsaba alpolgármestere nyitotta meg, aki elismeréssel szólt az alapítvány munkájáról. Megható és szép műsorral lepték a vendégeket a békéscsabai Esély Pedagógiai Központ valamint a gyulai Harruckern János Közoktatási Intézmény autista csoportjainak tanulói. A jelenlévő nem érintett érdeklődők ezt kérdezetlenül is tudtunkra adták. Szvitán Gábor furulya-  és citerajátéka után Jónás Zoltán népdalokat énekelt. Az ünnepi műsor zárásaként Jimmy bohóc szaxofonos felvezetésével a színpadra vonultak nappali intézményünk fiataljai és segítőik, akik műsorszámuk végén a kezükben tartott molinón tudatták a nézőkkel, hogy tízéves az AUT-PONT Alapítvány.

Ezután a már hagyománynak számító tortaszeletelés és -evés vette kezdetét. Minden fellépőt és érdeklődőt megvendégeltünk a tizenhárom cukrász, illetve cukrászda ajándékából a 22 db, egyenként harmincszeletes, a rendezvény logójával díszített tortából.

A színpadon zajló programokkal egy időben gyermekprogramok is voltak. Jimmy, a lufihajtogató zenebohóc, az arcfestő, a félóránként városnéző körútra idnuló DOTTO kisvonat vonzotta a csillogó szemű gyerekeket. Az elmélyültebb elfoglaltságokat kedvelők gipszfigurákat és cseréptárgyakat festettek. A nap során a járókelők megnézhették az autizmussal élő gyermekek alkotásaiból nyílt kiállítást. A rendezvényt Gryllus Vilmosgyermekműsora színesítette, akivel aprók és nagyobbak együtt énekelték a régről ismert dalokat.

A felső tagozatos és középiskolás diákok körében meghirdetett, az autizmusról és az alapítvány tevékenységéről informáló internetes totó díjátadására is e rendezvényen került sor. Felhívásunkra 19 iskola 74 tanulója küldte el „totószelvényeit” az AUT-PONT Alapítványnak. A beküldők között több mint 70 000 forint értékű ajándékot sorsoltunk ki.

Úgy gondoljuk, hogy rendezvényünkön még többen megismerték az autizmussal élők értékeit, hozzájárultunk a másság minél szélesebb körben való elfogadtatásához. Színvonalas, gazdag programmal teremtettünk természetes integrációs helyzetet, közös kikapcsolódási lehetőséget.