Adomány hagyomány a Petőfin

Régi jó szokása a Magyar Rádió Petőfi adójának, hogy Adomány hagyomány néven árverést rendez. Az így befolyt pénzt egy civil szervezet kapja meg. Előzőleg öt civil szervezet kerül be a lehetséges kedvezményezetti körbe, és a hallgatóknak, barátoknak, ismerősöknek, támogatóknak kell dönteni: melyik lesz az első az öt közül? 

Idén első a Napsugár ’67 Alapítvány, mely a gyöngyösi Autista Segítő Központ támogatására jött létre – ők kapták a legtöbb szavazatot. A befolyt pénz a karácsondi közösségi házra menne. Ebben a községben épül fel a lakóotthon és ez a ház ad majd helyet az otthon és a falu lakói közös rendezvényeinek, baráti találkozóinak. Bár minden pénzre szükségük lenne, de mint Ébner Gyulától megtudtam: a gyöngyösiek úgy döntöttek, hogy az árverésen befolyt pénz nem ők viszik el egyedül, hanem a szavazatok arányában megosztják a másik négy jelölt civil szervezettel, melyek a következők: Siket-Vakok Országos Egyesülete; 

Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány; Gyöngyvirágos Tölgyes – Lovastanya a sérült gyerekekért; Epilepsziás Gyerekek Gyógyításáért Alapítvány (Child-Epi-Help). 

Ez azt jelenti, – ha az eddigi évek liciteit vesszük alapul -, hogy négy, négy és fél millió forintra lehet számítani, aminek durván csak a fele lesz az Autista Segítő Központé, hiszen a leadott szavazatok 48%-át kapták. Nekem ez tetszik, mindenki nyer vele. Nemcsak azok, akik így pénzhez jutnak, noha már lemondtak róla, hanem a gyöngyösiek is: ők kapják a legtöbb pénzt, és ezzel a gesztusukkal nemcsak a többiekre, hanem magukra is ráirányították az emberek figyelmét. Márpedig az 1%-ok felajánlásánál nem mindegy, hogy milyen kép él az emberekben, és nem mindegy, hogy mennyit forog a neve. Nem véletlen, hogy felajánlásuk után ez a szöveg áll a Petőfi adó honlapján: 

“A Napsugár ’67 Alapítvány kuratóriuma még a szombati végeredmény után úgy döntött, hogy az árveréssel befolyó összeget szeretnék szétosztani a többi bemutatott civil szervezet között, mégpedig a rájuk érkezett szavazatok arányában. Minden elismerés és abszolút Fair play díj a Napsugarasoknak!!!” 

Remélem, sokan fogják hallgatni az élő adásban közvetített licitet, és a végső árverést december 17-én a Petőfi adón, és persze sokan fognak licitálni is. Neves, ismert emberek ajánlották fel személyes tárgyaikat erre a célra: a Muzsikás Együttes, az Amadinda, Kováts Kriszta, Falusi Marianna énekesek, a Korda házaspár, Gálvölgyi János, Varró Dániel író, a fogathajtó világbajnok Lázár testvérek, és ahogy mondani szokás: és még sokan mások. 

Ébner Gyula, az ASK igazgatója és a Napsugár ’67 kuratóriuma köszöni szépen mindenkinek a szavazatokat. Szép karácsonyuk lesz.