Adomány áfa nélkül

Nem kell áfát fizetni a közcélú adomány után június 17-től. Az áfatörvény módosítását a 2010. évi LIII. törvény mondja ki, amelyet június 16-án hirdettek ki a Magyar Közlöny 103. számában. A közcélú adományozás 2007. december 31-én volt utoljára áfamentes.

 

Megszűnik az EFB

Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosítását. Ennek értelmében megszűnik az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF), feladatai más szervekhez kerülnek. Az EBF-nek az egészségügyi szolgáltatók által vezetett várólistákkal kapcsolatos feladatai az egészségbiztosítóhoz kerülnek. Ugyancsak az egészségbiztosító végzi a jövőben az egészségügyi szolgáltató gyógyszer-, gyógyászati segédeszköz-, valamint a gyógyászati ellátás rendelését szolgáló számítógépes rendszer minősítését. A betegek panaszaikkal most az ÁNTSZ-hez fordulhatnak. Az EBF megszüntetése ellen betegszervezetek tiltakoztak.

 

A jótékonyság ünneplése

A Civilkomp Alapítvány a BNV (Budapesti Nemzetközi Vásár) megrendezésekor, annak területén, szakmai napokkal ünnepli az adományozást. A rendezvényt a Jótékonyság Szigetének nevezték el. A szeptember 8-12-ig tartó szakmai napok egyike, a Jólét főcímet viselő, szociális és emberjogi kérdésekkel foglalkozik, de az öt nap fő kérdése: Mi a jótékonyság egyetemes üzenete, és mi a hazai viszonyok között? A beszélgetés résztvevői: civilszervezetek képviselői, ismert közéleti személyiségek, jótékonysági nagykövetek, újságírók.