A világ legjobb helye a konyha

Peti 13 éves, nagyon tevékeny autista fiú, de a fél szemünket mindig rajta kell tartanunk, mert sok galibát okoz. Ha rákiabálunk, akkor teljesen elbizonytalanodik, és a gondokat kiváltó tevékenységgel hónapokra, esetleg évekre fölhagy. Az általa okozott károktól is megijed, egyszer hosszú hetekig nem volt hajlandó elmenni a szüleimhez, mert eltört náluk egy bögrét. 

 

Kiskorában az érdeklődése és a kezdeményezőkészsége messze megelőzte fegyelmezettségét, képességeit, és ezért időnként tatárdúlásra emlékeztető állapotokat teremtett otthon. Minden lehetőt szétbarkácsolt, megpróbálta őket összerakni, végül szemétbe dobta a tönkrement holmit. Elképesztő dolgokat művelt a konyhában is. Azt például nem értette meg, hogy a forró lapra nem lehet műanyag edényt rakni. 

A romokat megtalálva mindig odavittük Petit, megmutattuk neki, számonkértük rajta, és végül ráütöttünk a kezére, hogy “ezt nem!” 

Rövidesen felvette azt a szokást, hogy a pulóvere ujját lehúzta, alul összemarkolta, így akadályozta meg kezét a rosszaságok elkövetésében, és így ítélte magát teljes passzivitásra. Ki kellett találnunk valamit, hogy Peti megmaradjon az a tevékeny kis ember, aki volt, sikerek is érjék, ne csak kudarcok, és mi is együtt tudjunk élni barkácsolásai következményeivel. Így lett végülis foglalatosságaink első számú színtere a konyha. Peti minden konyhai munkában szívesen segít, jó dolog mosogatás közben pancsikálni a vízben, a zöldségtisztítás nagyon látványos munka, a zöldségek feldarabolása pedig igazi kihívás kezdő szakácsok számára. 

Mára már teljesen rá lehet bízni egyes ételek előkészítését, krumplikarikái egyenletes vastagságúak, elfogadhatóan paníroz, és a szükséges fűszereket a kezem alá készíti. Elég ügyesen bánik a konyhai gépekkel, nem fél a késtől, és csak ritkán vágja meg magát. Időnként egész jó kávét főz, persze nem önzetlenül. Egy pici kávé rengeteg cukorral igazán megilleti a készítőt – legalábbis szerinte. 

Hétvégeken és a szünidőben sokat főzünk együtt, és nyáron elkezdtük készíteni Peti szakácskönyvét is. Jelenleg mindössze négy receptből áll. Bár követésre senkinek nem ajánljuk, azért remélem, hogy tudunk néhány derűs pillanatot szerezni velük az olvasóknak. 

 Hajdú Éva

 

 

SZAKÁCSKÖNYV 

 

RIZIBIZI 

1 BÖGRE RÍZS 
1 BÖGRE BORSÓ 
2 BÖGRE VÍZ 
KEVÉS OLAJ 
DELIKÁT 

FELRAKOM LÁBOST 
TESZEK BELE OLAJAT 
SÖTÉTÍTEM RÍZST 
LEVET TESZEK HOZZÁ 
SÁRGA DELIKÁTOT FELMAROM ÉS 
KANÁLLAL BELERAKOM 
MEGSÉRT A MELEG 
FELFORRALOM 
LESESEZEM VAD MELEGET EL REN- 
DEZEM TÁNYÉROKAT. PÉTER 

 

 

BABFŐZELÉK 

BELERAKOM BABOT VÍZBE ÉS NA- 
GYON POROZOM DELIKÁTTAL. LE- 
TESTESÍTEM KEMÉNYÍTŐVEL, VAGY 
RÁNTÁSSAL. REMÉLEM EBÉD PÉTER 

 

 

LECSÓ 

SOK PAPRIKA SÓ 
3 PARADICSOM OLAJ 
SOK HAGYMA 
SOK KOLBÁSZ 
SOK TOJÁS 

FELDARABOLOM HAGYMÁT 
ORROMAT MINDIG TAKNYOSÍTJA, 
MARÓ MELEG OLAJON BESÖTÉTÍ- 
SEM. MARÓ HAVAS CSÍPŐ ÉRZÉST IS- 
MÉT ÉRZEM 
MEGASZALOM HAGYMÁT KÁTRÁ- 
NYOS JÁRÁSÚVÁ. 
SIMA HÉJÚ ZÖMÖK PAPRIKÁT HA- 
MAR LAPOKRA VÁGOM 
MELEG HAGYMÁRA HELYEZEM, 
MEGVILÁGOSÍTOM 
LESZELEM PARADICSOMOT, S?TÖM 
A VISSZAFORRÁSIG. SÜTÖK BELE 
KOLBÁSZT ÉS TOJÁST 
PÉTER 

 

GOFFRI 

3 TOJÁS 
40 DKG LISZT 
12 DKG CUKOR 
1 L TEJ 
12 DKG MARGARIN 
1 S?T?POR 

TOJÁST MAROKRA FOGOM ÉS TÖ- 
RÖM FEL HÉJÁT. 
RAKOM TÁLBA SÁRGÁJÁT ÉS HÁ- 
ROM KEVERÉSSEL BELETESZEM 
TÖBBI MINDENT 
TOJÁSFEHÉRJÉT HABBÁ VEREM ÉS 
MEGSÜTÖM 
ENNI 
PÉTER 

(A recepteket forma-, fogalmazás- és betűhíven közöljük, egyedül csak a címeket szedtük kövérrel, ezt is csak a könnyebb áttekinthetőség kedvéért – a szerk.)