Peti 13 éves, nagyon tevékeny autista fiú, de a fél szemünket mindig rajta kell tartanunk, mert sok galibát okoz. Ha rákiabálunk, akkor teljesen elbizonytalanodik, és a gondokat kiváltó tevékenységgel hónapokra, esetleg évekre fölhagy. Az általa okozott károktól is megijed, egyszer hosszú hetekig nem volt hajlandó elmenni a szüleimhez, mert eltört náluk egy bögrét.
Kiskorában az érdeklődése és a kezdeményezőkészsége messze megelőzte fegyelmezettségét, képességeit, és ezért időnként tatárdúlásra emlékeztető állapotokat teremtett otthon. Minden lehetőt szétbarkácsolt, megpróbálta őket összerakni, végül szemétbe dobta a tönkrement holmit. Elképesztő dolgokat művelt a konyhában is. Azt például nem értette meg, hogy a forró lapra nem lehet műanyag edényt rakni.
A romokat megtalálva mindig odavittük Petit, megmutattuk neki, számonkértük rajta, és végül ráütöttünk a kezére, hogy “ezt nem!”
Rövidesen felvette azt a szokást, hogy a pulóvere ujját lehúzta, alul összemarkolta, így akadályozta meg kezét a rosszaságok elkövetésében, és így ítélte magát teljes passzivitásra. Ki kellett találnunk valamit, hogy Peti megmaradjon az a tevékeny kis ember, aki volt, sikerek is érjék, ne csak kudarcok, és mi is együtt tudjunk élni barkácsolásai következményeivel. Így lett végülis foglalatosságaink első számú színtere a konyha. Peti minden konyhai munkában szívesen segít, jó dolog mosogatás közben pancsikálni a vízben, a zöldségtisztítás nagyon látványos munka, a zöldségek feldarabolása pedig igazi kihívás kezdő szakácsok számára.
Mára már teljesen rá lehet bízni egyes ételek előkészítését, krumplikarikái egyenletes vastagságúak, elfogadhatóan paníroz, és a szükséges fűszereket a kezem alá készíti. Elég ügyesen bánik a konyhai gépekkel, nem fél a késtől, és csak ritkán vágja meg magát. Időnként egész jó kávét főz, persze nem önzetlenül. Egy pici kávé rengeteg cukorral igazán megilleti a készítőt – legalábbis szerinte.
Hétvégeken és a szünidőben sokat főzünk együtt, és nyáron elkezdtük készíteni Peti szakácskönyvét is. Jelenleg mindössze négy receptből áll. Bár követésre senkinek nem ajánljuk, azért remélem, hogy tudunk néhány derűs pillanatot szerezni velük az olvasóknak.
Hajdú Éva
SZAKÁCSKÖNYV
RIZIBIZI
1 BÖGRE RÍZS
1 BÖGRE BORSÓ
2 BÖGRE VÍZ
KEVÉS OLAJ
DELIKÁT
FELRAKOM LÁBOST
TESZEK BELE OLAJAT
SÖTÉTÍTEM RÍZST
LEVET TESZEK HOZZÁ
SÁRGA DELIKÁTOT FELMAROM ÉS
KANÁLLAL BELERAKOM
MEGSÉRT A MELEG
FELFORRALOM
LESESEZEM VAD MELEGET EL REN-
DEZEM TÁNYÉROKAT. PÉTER
BABFŐZELÉK
BELERAKOM BABOT VÍZBE ÉS NA-
GYON POROZOM DELIKÁTTAL. LE-
TESTESÍTEM KEMÉNYÍTŐVEL, VAGY
RÁNTÁSSAL. REMÉLEM EBÉD PÉTER
LECSÓ
SOK PAPRIKA SÓ
3 PARADICSOM OLAJ
SOK HAGYMA
SOK KOLBÁSZ
SOK TOJÁS
FELDARABOLOM HAGYMÁT
ORROMAT MINDIG TAKNYOSÍTJA,
MARÓ MELEG OLAJON BESÖTÉTÍ-
SEM. MARÓ HAVAS CSÍPŐ ÉRZÉST IS-
MÉT ÉRZEM
MEGASZALOM HAGYMÁT KÁTRÁ-
NYOS JÁRÁSÚVÁ.
SIMA HÉJÚ ZÖMÖK PAPRIKÁT HA-
MAR LAPOKRA VÁGOM
MELEG HAGYMÁRA HELYEZEM,
MEGVILÁGOSÍTOM
LESZELEM PARADICSOMOT, S?TÖM
A VISSZAFORRÁSIG. SÜTÖK BELE
KOLBÁSZT ÉS TOJÁST
PÉTER
GOFFRI
3 TOJÁS
40 DKG LISZT
12 DKG CUKOR
1 L TEJ
12 DKG MARGARIN
1 S?T?POR
TOJÁST MAROKRA FOGOM ÉS TÖ-
RÖM FEL HÉJÁT.
RAKOM TÁLBA SÁRGÁJÁT ÉS HÁ-
ROM KEVERÉSSEL BELETESZEM
TÖBBI MINDENT
TOJÁSFEHÉRJÉT HABBÁ VEREM ÉS
MEGSÜTÖM
ENNI
PÉTER
(A recepteket forma-, fogalmazás- és betűhíven közöljük, egyedül csak a címeket szedtük kövérrel, ezt is csak a könnyebb áttekinthetőség kedvéért – a szerk.)