A szeretet lángra gyújtja a szívet

A lengyelországi Łęcznában 15. alkalommal rendezték meg október 6-7. között a fogyatékossággal élők országos művészeti fesztiválját, amelyre első ízben külföldről is hívtak vendégeket. A nemzetközivé vált fesztivál elnevezése: Miłośći płoną serca, azaz: A szeretet lángra gyújtja a szívet. 

Łęczna 20-25 ezer lakosú kelet-lengyelországi kisváros Lublin mellett. A résztvevők nagy száma ellenére is bensőséges, családias hangulatú fesztivált a város egyik gimnáziumában rendezték meg. A hazaiakat 50 csoport és előadó (összesen 450 személy) képviselte, ezen kívül Ukrajnából és Belorussziából jöttek vendégek, Magyarországot, a Magyar Speciális Művészi Műhely Egyesület (MSMME) színeiben Harmat Dávid képviselte. Ő volt egyébként a 2007. év Göllesz Viktor-ösztöndíj (ÉFOSZ) pályázatának egyik nyertese. A szövetség tagjai közül is sokan ismerhetik, hiszen többször fellépett az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének rendezvényein, ahol gitárjátékával és dalokkal örvendeztette meg az egybegyűlteket.

Két napon át több tucatnyi rendkívül színvonalas előadást láthattunk, hallhattunk. A legnagyobb élmény számomra a sok tehetséges fiatal volt: énekben, táncban és színdarabokban mutatták meg tehetségüket. (A zsűri helyében nehéz dolgom lett volna – legalább 30 produkciónak kellett volna első díjat adnom!) A bemutatók szombat reggeltől vasárnap délig tartottak. Ezután a fiatalokat és a vendégeket szórakoztatta egy ott jól ismert énekesnő. A programot a közeli templomban tartott közös szentmise, végül a vasárnap délutáni gálaműsor és díjkiosztó ünnepség zárta.

A fogadtatásról és a vendéglátásról csak a lehető legnagyobb elismeréssel szólhatok. Egyetlen szóval: csodálatos volt. Vendéglátóink, a PSOUU (az ÉFOÉSZ lengyel megfelelője) łęcznai munkatársai elhalmoztak figyelmességükkel, mindent megtettek, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat. A három nap alatt megtapasztalhattuk a hallomásból már jól ismert lengyel-magyar barátságot.

Végül az eredményről: Dávidnak sikerült megszereznie az első díjat az énekes szólista kategóriában. Egyúttal máris meghívták a jövő évi fesztiválra, kis együttesével együtt. Külön öröm és meglepetés volt számára, hogy megkérték, énekeljen és gitározzon a vasárnapi közös szentmisén, aminek nagy örömmel tett eleget. Kérték, hogy az általa énekelt dalt fordítsuk le lengyelre, hogy jövőre már mindenki közösen énekelhesse. A díjkiosztáskor pedig (s még azon túl is) rengeteg értékes ajándékkal halmozták el a vendéglátók.

Hálásak vagyunk az MSMME-nek, hogy eljuthattunk erre a fesztiválra – életre szóló élmény volt mindkettőnknek, és köszönetet mondunk a székesfehérvári Autisztikus Gyermekek Szülei Egyesületének is, hogy támogatásukkal lehetővé tették kiutazásunkat.

Harmat József