A szegénység ellen

Az ENSZ közgyűlés 1992-ben, október 17-ét a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította. E napra emlékezve közöljük a Szociális Szakmai Szövetség és a Magyar Szegénységellenes Hálózat Koordinációs testületének november 9-i keltezésű állásfoglalását, melynek címe: “Törvényjavaslat egyes szociális tárgyú törvények módosításáról c. dokumentumhoz, továbbá néhány, a szegényeket érintő hasonló tárgyú javaslathoz”. 

A Szociális Szakmai Szövetség és a Magyar Szegénységellenes Hálózat elbizonytalanodva látja azt a kapkodást, amely a szociális törvénykezés körül kialakult. Értjük a költségvetésre nehezedő nyomást. De érthetetlennek tartunk igen sok részletet és eljárást. 

Nincsenek világos társadalmi célok. A tervezett változtatások, javaslatok azt mutatják, hogy a közösségi felelősségvállalásban nem férnek el ma olyan célok, mint a szegénység csökkentése általában, a gyermekszegénység csökkentésére irányuló program elindítása társadalmilag érzékelhető léptékben, a gyermekek egészségének javítása, a lakásvesztés megelőzése, az állampolgári jogok és a társadalmi összetartozás erősítése. A gyermekek esélyei szempontjából nem ígér jót, ami már látható, hogy a kormányzati felkérésre kidolgozott “Közös kincsünk, a gyermek” gyermek- és csecsemő-egészségügyi programra semmi pénz nem jut a tervezett költségvetésből. 

Nincsenek világos elvek. ? 

Az állásfoglalás elolvasható a www.3sz.hu honlapon