A nyolcadik REHA

Májusban ismét megrendezték a MOTESZ kétnapos rendezvényét, a REHA Hungyary 2004-et (május 7-8.). A nyolcadik alkalommal tartott rehabilitációs kiállítás idén a Petőfi Csarnokban volt. Bár az épület akadálymentes, de maga a lepusztult hely, és az, hogy a büfé az egyik legnagyobb előadónak kikiáltott terem végében volt, nem tette vonzóvá a helyet.

 

Megvolt a hagyományos kerekasztal beszélgetés is a rehabilitációról, sok szívderítő konkrétumot nem hallottunk, de a leglehangolóbbat dr. Könczei György főigazgató (ELTE BGF. Gyógypedagógiai Kar) mondta, aki szerint most fog megtörténni az eddig méltán híres magyar gyógypedagógiai oktatás szétverése. (Azt eddig is tudtuk, hogy mindenféle reform zajlik a felsőoktatásban, ennek kapcsán már történtek átszervezések a gyógypedagógián belül is. Következő számunkban erre visszatérünk.)

 

A kiállítást számos előadás kísérte, és az érdeklődők szűrésen és tanácsadáson is részt vehettek a következő témákban: táplálkozás, allergológia, dohányzás, audiológia, drog, kardiológia, oszteoporózis, szemészet, inkontinencia.

 

Május 8-án, az Esélyegyenlőség napján számos színes program várta azokat, akik ellátogattak a kiállításra. A gyerekeket persze nem a számtalan segédeszköz, meg az okos felnőttek okos szavai érdekelték. Ők játszottak, és a rossz idő sem szegte kedvüket. A felnőttek pedig láthatták: a gyerekek ugyan nem tudják azt, hogy mi az integráció, ők csak játszanak: épek és fogyatékosok, együtt, a legnagyobb egyetértésben. És ez volt a legjobb a REHA-n.