A média is felelős

A Mentor magazin 2001. márciusi számában Az áldozat áldozata címmel számolt be egy 14 éves autista kislány és 13 éves fiútársa által elkövetett gyilkosságról. M. Viktória a Nyitott Világ Alapítvány iskolájába járt, ahol állapota javult, kinyílt, de mivel igen sok tanára elment, jöttek ismét a problémák. Itt ismerkedett meg későbbi áldozatával, akit 2000. május 4-én a Budapest XVIII. kerületi erdőben társával megkínoztak, majd megfojtottak. 

 

“Game over” – azaz a játéknak vége, írták a meggyilkolt kislány törött karján lévő gipszre. A gyilkosságot követően Viktória még jobban befelé fordult, s végül édesanyjának mesélte el a történteket. Bár kiderült, hogy autista, mégis az épelméjű bűnözők közé zárták. Dr. Balázs Anna véleménye is megjelent a magazinban akkor az ügyről: Nem érti, mi történt… címmel közölték írását. “Nem lehet teljes mértékben felelőssé tenni a történtekért, mert nincs az életkorának megfelelő szinten” – írja a doktornő. Elnökünk, Faragó Ferenc is itt nyilatkozta: “A mentálisan sérült, különösen az autista gyermek gyakran sodródik a deviáns viselkedési formák felé, egészen ilyen szélsőséges kifejletig. Minden esetben a fogyatékos a “balek”, ő az, aki elviszi a “balhét”.. Az autista személy képtelen erkölcsi értelemben védekezni.. Bármiféle intézkedés vagy ítélet a megfelelő szakember bevonásával történhet csak!” 

 

Három év után meghozta a bíróság az ítéletet: “Hat év tíz hónapi, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte.. (2003. április 29-én – a szerk.) a Fővárosi Bíróság M. Viktóriát..” tudósít a Magyar Nemzet. “A bíróság ítéletének kihirdetésekor elhangzott: döbbenetes, hihetetlen és szokatlan, hogy a fiatalkorú vádlott még sajnálkozását sem fejezte ki cselekménye miatt, megbánást sem tanúsított” – folytatja a tudósítás. Talán meg kellett volna fogadni, amit a szakemberek mondtak: “A kamaszlány mindenképpen más elbírálás alá kell, hogy essen,.. a történtek értelmezésére segítségre van szüksége.” (dr. Balázs Anna). “A valóságot egészen másnak és másként látja..” (Faragó Ferenc). A Magyar Nemzet zárómondata a bíróságon elhangzottakat idézte: “Jogi értelemben ugyan a két elkövető, ám erkölcsileg az iskola, valamint a média is felelős a bűntettért.” 

 

Azt ugyan nem tudjuk, mennyiben felelős az iskola, de talán a média felelőssége itt tetten érhető. Ki kéne írni végre a vértől csöpögő és egyéb akciófilmeket sugárzó tévétársaságok bezárt székházára is: “Game over” – azaz a játéknak vége! Amíg nem késő! Vagy csak a lé a tét? 

(Az írásban említett cikkekről kérésre fénymásolatot tudunk küldeni.)

 

Kocsis Alajos