A kérdőív utolsó kérdése

Kérem, írja le, megváltoztatná-e a megváltoztathatatlant?   
Igen, az ember eltűnődik azon, mennyivel könnyebb lehetne az élete, ha akár sétával eljuthatnának az oviba a gyermekével, onnan az anyuka mehetne dolgozni, délután a család együtt játszana egy nagyot. Mi lenne, ha lenne arra lehetőség, hogy megváltoztassuk a megváltoztathatatlant?! Nehéz kérdés, de a lelke mélyén mindenki jól tudja a választ.

76%-ék megváltoztatná, míg 24% nem. 

Judit: Nem tudom. Ha a kezembe lenne egy pirula, és azt mondanák: nem lesz többet autista, beadnám-e neki? Igen. De nincs ilyen pirula. És több év nem átlagos fejlődést nem lehet kiváltani egy pirulával. Régebben volt, hogy azzal álmodtam, beszél és normális. De nem emlékszem, hogyan is nézett úgy ki. Ő így, ilyennek az én gyermekem.

Totyogó: Mindent megadnék azért, hogy a gyermekem egészséges legyen. Ha az idő kerekét visszaforgathatnám, és a terhességem alatt kiderülne, hogy a gyermekem sérülten fog megszületni, elképzelhető, hogy az abortuszt választanám.

Atlantis: Nem. Szerintem minden élethelyzetnek megvan a pozitív és negatív oldala, ennek is. Ha az ember nem versenynek és teljesítménynek, hanem társas vállalkozásnak vagy társasjátéknak tekinti az életet, bármilyen élethelyzet jól megítélhető. Megjegyzem a férjem 18 éves kora óta fél lábbal élt, úgy ismertem meg, és a gyerekeim is ehhez szoktak hozzá. A lányaim emberségét a rokkant apjuk és a sérült bátyjuk, (no meg a 101 éves koráig velünk élt dédijük) bizonyára jó irányba alakították. Nem aggódom a fiam jövőjéért sem, a testvérei, unokatestvérei fognak róla gondoskodni.”

Habakukk: Igen. Mindenképpen. De nem magam miatt, hanem a gyerekeim miatt. Hogy az autista gyermekemnek esélye legyen egy normális életre, és az egészségesnek egy normális gyermekkorra. Azt hiszem, nem mond igazat, aki erre nemmel válaszol. Nagyon önző dolog lenne, ha nem akarnád, hogy megváltozzon, ha egyszer lehetőséged van rá. Az más kérdés, hogy nem tudom elképzelni, milyen lenne, ha egészséges lenne, ha tudná azt mondani: “anya”. Így is mindennél jobban szeretem.”