A IX. Autizmus Nap – Autizmus Expo

Mozgalmas, sok ismeretet nyújtó rendezvényt szervezett az Autisták Országos Szövetsége és az Aura Egyesület a kilencedszer megrendezett Autizmus Napon, melyet Autizmus Expo egészített ki. A délelőtt az előadásoké volt, délután különböző szekciókban oszlott el a több mint kétszáz fős hallgatóság.

 

Kulka János nyitotta meg a napot, az Esőember című színdarab főszereplője, aki a szövetség fölkérésére elvállalta, hogy ő lesz az „autizmus nagykövete”. A rövid köszöntő után dr. Szőke László, a NEFMI főosztályvezetője üdvözölte a résztvevőket, majd az AOSZ elnöke Szilvásy Zsuzsanna összegezte a szövetség érdekvédelmi tevékenységétMint mondta ő a tárgyalás híve, s alapelve: egyetlen ember sem kerülhet hátrányba Magyarországon azért, mert autizmussal él. Az egyik fontos feladatnak tartja az Autizmus Stratégia (AS) végrehajtásának szorgalmazását, ez ügyben több egyeztetést folytatott az AOSZ a NEFMI képviselőivel. Ígéretet ugyan kaptak a folytatásra, ennek ellenére a megvalósítás pillanatnyilag áll. A másik fontos feladat a társadalom figyelmének fölkeltése, az autizmus sajátos világának megismertetése. Ezt a célt szolgálják például a gimnazistáknak tartott osztályfőnöki órák, és ezt az AOSZ jelenléte a Facebookon. Borúlátó előrejelzések szerint 2020-ra minden 100. ember autizmussal élő lesz (most minden 60.). Az AOSZ 2011-ben kampányt indít: Plakátot minden orvosi rendelőbe! A cél a mielőbbi diagnózis, azaz a minél előbbi fejlesztés megkezdése.

Nagy Gyöngyi Mária, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának tanácsosa Az autista gyermekek az oktatási rendszerben című előadásában statisztikai adatokkal bizonyította, hogy nő az integráltan tanulók száma, bár számuk még mindig kevés. A minisztérium oktatással foglalkozó részlege az AS alapján ajánlásokat fogalmaz meg (ez épp folyamatban van), és hamarosan megjelenik a Fogyatékos Személyek Közalapítványa (FSZK) honlapján az a pályázat, amelyet a minimális és az optimális oktatási feltételrendszer kidolgozására írnak ki. De lesz pályázat autizmusspecifikus tanfolyamra is.

Érdemes tehát nézni az FSZK honlapját, és barangolni is érdemes rajta, mert sok letölthető, a napi praxisban is alkalmazható anyaggal találkozhat az honlaplátogató – erről már Szauer Csilla (az FSZK ügyvezetője) és Gombkötő Andrea (a szakmai fejlesztési vezetője) számolt be, bemutatva az alapítvány munkáját, és azt, hogy mely pályázatok segítették az autizmussal élő emberek és családjuk életminőségének javítását.

Dr. Simó Judit gyermekpszichiáter kitekintett az autizmus világába bemutatva a nemzetközi tapasztalatokat, irányokat. (Előadása Autizmus-Kitekintés: A jelen tényei, a jövő kérdései címmel olvasható.) Az Aura Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület elnöke, Vadasné Tóth Mária, a támogatott lakhatást ismertette, amelynek előkészítését jövőre szeretnék megkezdeni. A mentorszülő-hálózat kialakítását a kaposvári Szív és Kéz Alapítvány vezetője, Kapitányné Vígh Imola ismertette. 16 mentorszülőt képeztek ki (egy határon túlit is). A cél az lenne, hogy a szülő, a diagnózis kézhez vétele után, azonnal támaszt kapjon a mentortól. (Elérhetőségük az AOSZ honlapján. )  A délelőtti programot az AURA Asperger-klubjának fiataljaiból és segítőiből alakult Hangdala kórus lelkes éneklése zárta, élükön a nem kevésbé lelkes karmesterükkel, Fekete Kiss Sándorral, aki még a konferencia résztvevőit is megénekeltette.

Délután a bőség zavarával küzdött az érdeklő, és szeretett volna egyszerre több helyen lenni, mert az előadások és az egyéb programok azonos időben, de különböző helyen zajlottak. Az ombudsmani hivatal munkájáról szóló előadást dr. Borza Beáta főosztályvezető tartotta. Tavaly az ombudsman a fogyatékos emberekkel és kiemelten az autizmussal élő emberekkel foglalkozott. Borza Beáta arra kérte a jelenlévőket, hogy továbbra is írják meg a hivatalnak azokat az eseteket, amelyek szerintük törvénysértők.

A IX. Autism Europe idei, Olaszországban rendezett konferenciáján szerzett tapasztalatairól számolt be, dr. Stefanik Krisztina, Őszi Patrícia, Prekop Csilla ésCsepregi András. (E lapszámunkban több beszámolót is olvashatnak az idei AE konferenciáról.)

Az előadásokkal párhuzamosan kiállítás nyílt az INOKA alapítványnál tanuló fiatalok munkáiból, akik a számítógépes fotófeldolgozással ismerkedtek megBerek Anita vezetésével, s munkáik bemutatását nagy érdeklődés kísérte (l. cikkünket Az Interaktív Oktatásért Alapítvány címmel).

De volt én-könyv készítése, meg beszélgetés az AOSZ szakértőivel, Széplaki Mirjammal, Sajó Eszterrel és dr. Jónás Tündével. És persze volt „expo”: kiállítottak az AOSZ tagszervezetei, megmutatva, milyen piacképes terméket tudnak előállítani az autista fiatalok. A vásárló a bőség zavarával küszködött, hogy kitől mit is vegyen. 

Aki nem tudott részt venni a konferencián, az a szövetség honlapján itt elolvashatja az előadásokat.