A gyógyítás trükkje

Mostanában sok szó esett az egészségügyről, és voltak, akik édes-bús nosztalgiával emlékeztek a múlt századi, szocialista időkre. A felejtőknek ajánlom szíves figyelmükbedr. Riesz Tamás két könyvét a Csákányozok és A gyógyítás trükkje címűeket. Írójuk gyakorló orvos volt, belgyógyász, egyetemi tanár, szakkönyvek, szakcikkek szerzője. (Mások vízilabdázóként emlékeznek rá, mert az is volt.) A Csákányozok volt az első kötete, megjelenésekor már elmúlt hatvanéves. A betegség kényszerítette arra, hogy abbahagyja a gyógyítást. De mivel jó orvos, tudja: a szavak is gyógyítanak. Nemcsak minket olvasókat, hanem (gyanítom) őt magát is. 
Rövid, szelíd iróniával megírt történeteit jó olvasni, derülni rajtuk, és egyik-másikában ráismerni a kádári idők hálapénzes világára, ahol nemcsak az orvos kapott ilyet, hanem mindenki, aki valamit el tudott intézi. Csak az övékét kenő- vagy csúszópénznek hívták. (ABonbonier című írás.) Persze nemcsak a régmúltba kalandozik el Riesz Tamás, hanem a jelen visszásságait sem hagyja szótlanul. Csákányozok c. groteszkje napjainkat idézi.
Második kötetének címe A gyógyítás trükkje alapján ugyan azt hihetnénk, hogy csupa orvoslással kapcsolatos történetet olvashatunk, de ez nem igaz. Bár majd’ minden történetben szerepel orvos, mégis többségében az élet, a mindennapi élet a téma. Ami viszont kimondottan a kádári hálapénzes, fentről leszólunk időket idézi az A nagykövetcímű. Nosztalgiázóknak és könnyen felejtőknek egyaránt ajánlható. Jó történet, jól megírva arról, hogy mi van akkor, amikor fentről leszólnak, hogy illusztris beteg érkezik, és a “fent” jól fekvő, minisztériumi és pártkapcsolatokat ápoló adjunktust kérik meg, lássa el a beteg nagykövetet.
Egy dolgot sajnálhatunk, hogy ennek a kötetnek nem volt szerkesztője, aki a szerzővel megbeszélve feszesebbre húzta volna a történeteket, kiirtva belőlük a nyelvi kliséket. (A doktor úr első kötetét, G. Barta Ágnes szerkesztette.) Ebben a kötetben a címadó írás, A gyógyítás trükkje és még néhány írás emlékeztet a Csákányozok apró, sokszor groteszk történeteire. Eme szépséghibák ellenére ezt a kötetet is jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki hisz abban, hogy a szavaknak gyógyító erejük van.

– czy –