A gyógyítás feltétele: E 111

Eddig is elláttak minket az Európai Unió országaiban. Igaz, csak akkor, ha volt utasbiztosításunk vagy ha valami sürgősségi, azaz későbbre nem halasztható ellátásra szorultunk.

 

Július 1-je után ez megváltozik. Az egyenlő bánásmód elve ránk, bámészkodó turistákra is vonatkozik. Azaz, ha betegek vagyunk (de csak, ha valóban betegek vagyunk), akkor minket, új tagokat is gyógyítanak az Unió bármely országában. Ez persze azt is jelenti, hogy az ottani egészségbiztosítási szabályok vonatkoznak ránk: ha ott a polgároktól önrészt kér az egészségbiztosító, akkor azt tőlünk is elkéri. (Ezt viszont mi nem kérhetjük vissza az OEP-től.) Jó tudni, hogy a legtöbb uniós országban van önrész, ami az ott élőknek csekély – 5 és 20 euró közötti -, de az átlag magyar turistáknak váratlan kiadás. Ami rossz hír: Belgiumban, Finnországban, Franciaországban és Luxemburgban csak utólag térít a betegbiztosító. Erre aztán mi végképp nem vagyunk felkészülve. Konklúzió: ne sajnáljuk a utasbaleset-biztosításra a pénzt, megtérül. Ha meg nem, örüljünk annak, hogy semmi bajunk nem történt. Az sem árt tudni hogy melyik orvoshoz, kórházhoz forduljunk. Csak azoktól kérhetünk segítséget (már ha nem akarunk mindenért fizetni), akiknek érvényes szerződése van az ottani betegbiztosítóval.

 

Ahhoz, hogy mindezt megkapjuk, szükségünk van egy formanyomtatványra, melynek E 111 a neve. A nyomtatvány az egészségbiztosító pénztárainál beszerezhető. Ha nem tudjuk (és miért tudnánk, ha nem volt vele dolgunk), hol is van a mi megyénk egészségbiztosító pénztára, akkor vagy a telefonkönyvhöz, vagy a helyi tarifával hívható (06-40) 200 347-es számon kérhetünk információt, ahol azt is megmondják – címmel, telefonszámmal -, hogy a mi településünk melyik pénztárhoz tartozik – de a nyomtatvánnyal kapcsolatos kérdésekre is válaszolnak.

 

Mi kell az E 111-hez:

 

Kell hozzá: személyi igazolvány (az új típusúhoz kell vinni a lakcímigazolást is), TAJ-kártya, és a jogosultságot igazoló okmány(ok). Ez utóbb annyit jelent, hogy a nyugdíjas vigye magával a nyugdíjjogosultságát igazoló iratát; a diák igazolást az iskolától, hogy oda jár; a munkaviszonyban lévő, pedig munkáltatói igazolványt. Ez utóbbi kettő egy hónapnál ne legyen régebbi. Az E 111-es három hónapig érvényes.

 

Aki még július 1-je előtt utazik külföldre annak még van egy kis dolga: “2004. június 1-jéig az E 111-es nyomtatványt Ausztriában, Csehországban, Görögországban, Németországban, Olaszországban és Portugáliában az egészségügyi szolgáltatás igénybe vételét megelőzően az illetékes egészségbiztosítónál ún. igazoló/elszámoló lapra kell becserélni. 2004. július 1-jétől az E 111-es nyomtatványok előzetes beváltásának rendszere minden tagállamban megszűnik, a nyomtatvánnyal az érintett államokban egységesen, közvetlenül lehet a helyi egészségbiztosítással szerződött egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni.” – áll az OEP honlapján (www.oep.hu).

 

Ha nincs E 111-ünk:

 

Akkor sincs baj, ha nem volt időnk kiváltani a formanyomtatványt, bár akkor pénzre van szükségünk, mert ilyenkor mi fizetjük ki az ellátást. Ha hazaérkeztünk, elvisszük a számlákat, meg az igazolást arról, hogy fizettünk az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnak (MEP), és a többi már az ő dolguk, de a megtérített és kifizetett összeg közötti különbséget az igénybevevőnek kell állnia.

 

Vigasztaló hír azoknak, akik a három hónap, vagy a nyomtatvány beszerzése miatti herce-hurca miatt sopánkodnak: az Európai Tanács 2002. március 20-án úgy döntött (Barcelona) hogy egységes európai egészségbiztosítási kártyát vezet be. Hozzánk ez csak 2005 után érkezik el, addig marad az E 111.

 

F. Á.